HomeTeknologji

Evolucioni mahnitës i sendeve shtëpiake (FOTO)

Ne jemi vazhdimisht të ekspozuar ndaj ndryshimeve të artikujve të teknologjisë së lartë: versione më të hijshme dhe më të mira të celularëve, laptopëve dhe pajisjeve të tjera dalin shumë herë në vit. 

Sidoqoftë, edhe disa nga pajisjet ‘më të thjeshta’ që kemi të gjithë në shtëpitë tona kanë bërë një rrugë të gjatë për sa i përket teknologjisë dhe dizajnit.

Ne ju sjellim paraardhësit e këtyre sendeve të zakonshme shtëpiake, disa prej të cilave jemi mësuar aq shumë, sa nuk mund ta kishim imagjinuar sa të ndryshme ishin ato kohë!

Kositësja e parë e lëndinës në 1918 në Kopshtin Botanik të Misurit. Kositësja drejtohej nga benzina dhe ftohej me ujë.

Karrocat e fëmijëve u shpikën në vitet 1700 kur Duka i Devonshire kërkoi nga një arkitekt, William Kent, të ndërtonte një mjet transporti për fëmijët e tij.

Pastruesi i parë i fshesës me korrent nuk ishte aq i përshtatshëm sa sot, pasi furnizohej me dorë dhe kërkonte që dy persona ta përdornin.

Njerëzit po hekurosnin rrobat e tyre shumë më përpara se të kishim energji elektrike në çdo shtëpi. Këto hekura ishin të mbushura me qymyr.

Duket sikur ju mund të merrni vetëm një dolli të njëanshme brenda ditës. 

Ky TV nga viti 1946 ishte një nga setet e para të prodhuar në masë. Madhësia e ekranit të saj është më e krahasueshme me një iPad sesa me një TV këto ditë!

Një nga mikserët e parë, prodhuar në vitet 1930. Pyes veten se sa kohë u desh për të rrahur një vezë me këtë …

Nuk mendoj se mund të kishe bërë një selfie me njërën nga këto kamera.. Kamera daguerreotype, e zhvilluar në vitet 1840, u konsiderua si një aparat i thjeshtuar në krahasim me modelet e mëparshme.

Kjo sobë kuzhine e shekullit të 19-të është kaq e ndryshme nga sobat e hijshme elektrike të sotme.

A mund ta imagjinoni larjen me këtë? Makinat larëse në ditët e vjetra të mira kërkonin shumë pastrim dhe fërkim, pasi nuk përdornin energji elektrike.


TË NGJASHME