HomeLajme

Faktet që nuk i keni ditur rreth Tokës

Toka është një vend unik, ndryshe nga çdo planet tjetër në sistemin tonë. Ne mendojmë se tashmë dimë gjithçka rreth planetit tonë, por shkencëtarët nuk do ta sugjeronin kështu. Toka ka kaq shumë mistere dhe çështje që vazhdojnë të sfidojnë shkencën.
Këtu janë disa fakte interesante për planetin tonë.

-Zemra e Tokes është po aq e nxehtë sa Sipërfaqja e Diellit

Temperatura në qendër të Tokës është e njëjtë me temperaturën në sipërfaqen e diellit (5800 K). Vërtet e nxehtë!

-Toka është radioaktive

Në total, Toka gjeneron më shumë 40 teravat nxehtësi, gjysma e të cilave vijnë nga magma radioaktive në qender te saj.

-Nuk Dihet Kush “Emërtoi” Tokën

Ne dallim nga planetët e tjerë, nuk mund të gjenden të dhëna të vërteta historike mbi personin që e quajti planetin tonë “Tokë”. Termi Tokë vjen nga anglishtja e vjetër është i vetmi planet që nuk mban emrin e një perëndie greke ose romake.

-Rruga 66 është më e gjatë se distanca nga qendra e Tokës

Kufiri midis kores të Tokës dhe qendres se saj është afërsisht 3000 km – pak më pak se gjatësia totale e “Rrugës së Famshme” të Amerikës, Route 66.

-Një Tërmeti me magnitude 12 do të ndante Tokën në gjysmë

Asnjëherë nuk kemi perjetuar ndonjë termet më të madh se 9.5 Rihter dhe çarja ne ate rast ishte më e gjatë se shteti i Kalifornisë. Ne nuk do të mund te pësonim një tërmet me maagnitude 12 pasi do ta ndante Tokën në gjysmë.

-Toka është planeti më i dendur në sistemin diellor.

Dendësia mesatare e Tokës është afërsisht 5.52 gram për centimetër kub.

-Vetëm 3% i ujit te tokës është i freskët, pjesa tjetër 97% e kripur.

Nga ky 3%, mbi 2% është i ngrirë në forme akulli dhe akullnajash. Mbetet më pak se 1% ujë i freskët qe gjendet në liqene, lumenj dhe nëntokë.

-Kërpurdha ështe gjëja më e madhe që është zbuluar në Tokë

Në 1992, shkencëtarët që raportuan në Natyrë zbuluan në botë një Armillaria, ose kërpudha mjalti, organizëm kërpudhat që përfshin gati 9 km katror në Oregon.

-Shkretëtira Atacama është vendi i thatë

Vendi më i thatë në Tokë është shkretëtira Atacama e Kilit dhe Perusë. Në qendër të kësaj shkretëtire, ka vende ku shiu nuk është regjistruar kurrë.

-Valdivia ne Kili kishte tërmetin më të madh

22 maj 1960 ishte një ditë tragjike në Kili. Vendi përjetoi tërmetin më të madh të regjistruar ndonjëherë me një magnitude 9.5 Rihterr. Tërmeti shkatërrues zgjati afërsisht 10 minuta.

-Hendeku Mariana është pika më e thellë

Pika më e thellë në dyshemenë e oqeanit është 10.916 metra nën nivelin e detit dhe është Hendeku Mariana në Oqeanin Paqësor.

-Deti i Vdekur është Pika më e ulët në Tokë

Deti i Vdekur është midis Jordanit dhe Izraelit. Sipërfaqja e këtij liqeni super të kripur është 423m nën nivelin e detit.

-Kilauea është Vullkani më aktiv ne bote

Vullkani Kilauea i Havait dhe Vullkani Stromboli i Italisë janë vullkanet më aktivë në botë.


TË NGJASHME