HomeLifestyle

Fëmijët që ngjajnë me babain, janë më të shëndetshëm kur rriten

Prania e një babai në jetën e një fëmije formon me të vërtetë besimin e tyre dhe zhvillimin e përgjithshëm, por nuk janë të gjitha.

Për të përcaktuar rëndësinë e pranisë së një babai, u studiuan 715 familje. Studiuesit nga Universiteti Binghamton morën të dhëna nga 715 familje ku prindërit jetonin veçmas. Baballarët dhe nënat e këtyre fëmijëve u intervistuan në 5 etapa. Së pari, brenda 3 ditëve nga lindja e foshnjës dhe më pas 4 herë gjatë gjithë vitit. Prindërit u pyetën se kujt i ngjan më shumë foshnja, babait apo nënës. Shëndeti i foshnjave u monitorua gjatë këtij viti.

Foshnjat që dukeshin si babai i tyre u zbuluan se ishin më të shëndetshëm. Çuditërisht, foshnjat që dukeshin më shumë si baballarët e tyre raportuan më pak raste sëmundjesh, sulme astmash, vizita në dhomën e urgjencës dhe kaluan më pak kohë në spitale. Është vërejtur gjithashtu se foshnjat që u ngjajnë baballarëve të tyre kishin kushte të favorshme shëndetësore mbi të tjerët pasi u mbushën një vjeç.

Baballarët kalojnë më shumë kohë me këto foshnja. Studimi shton më tej se baballarët kanë tendencë të kalojnë më shumë kohë me foshnjën nëse duket si ata. Ata investojnë në kontakte më të drejtpërdrejta me fëmijën dhe kalojnë një mesatare shtesë 2.5 ditë në muaj me ta. Ata gjithashtu përfshihen më shumë në kujdesin për fëmijët dhe punët.

Një marrëdhënie e fortë midis babait dhe fëmijës është e dobishme edhe gjatë adoleshencës. Sipas një studimi të kryer nga Universiteti Shtetëror i Minesota, adoleshentët që kanë një marrëdhënie më të mirë me baballarët e tyre përjetojnë më pak çështje me problemet e brendshme dhe sjelljeve të pavëmendshme / hiperaktive. Ashtu si nënat, përfshirja e një babai në jetën e fëmijës së tij është po aq e rëndësishme.


TË NGJASHME