HomeSociale

Gati të hiqen nga tregu, këto cigaret vrásin më shumë duke u maskuar si më të lehta

Artikull nga nga Dr. Keith Churchwell, president i spitalit Yale New Haven.

Në vitin 2009, Kongresi amerikan ndërmori hapin e rëndësishëm për ndalimin e cigareve me shije që joshin të rinjtë për të filluar duhanin. Megjithatë, ai legjislacion historik përmbante një të metë të rëndësishme: një boshllëk që lejonte kompanitë e duhanit të vazhdonin të shisnin cigare me mentol.

Për dekada, kompanitë e duhanit janë mbështetur shumë në aromatizuesin e mentolit (një shtesë kimike që gjendet në natyrë por mund të krijohet edhe në laborator) sepse mentoli e bën më të lehtë fillimin e pirjes së duhanit dhe më të vështirë për ta lënë atë. Kur i shtohet cigareve, mentoli prodhon një efekt ftohës që maskon ashpërsinë e tymit të cigares dhe i lejon përdoruesit të thithë më thellë në të njëjtën kohë që mund të përmirësojë efektet e nikotinës, elementit të varësisë në cigare.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) më në fund po shqyrton veprimet për të mbyllur përgjithmonë këtë boshllëk, duke propozuar rregulla në fillim të këtij viti për t’i dhënë fund shitjes së cigareve me mentol si dhe të gjitha purove me shije. Periudha e komenteve publike, gjatë së cilës agjencia kërkon reagime për të informuar zbatimin e mundshëm të rregullave të propozuara, përfundon të martën. Është thelbësore që të flasim hapur për përfundimin e shitjeve të mentolit veçanërisht për shkak të shumë jetëve që janë në rrezíkm kryesisht të njerëzve me ngjyrë.

Pa dyshim, falë taktikave grabitqare të marketingut gjatë katër gjeneratave të fundit, duke përfshirë tabelat, promovimet në pikat e shitjes, sponsorizimet e korporatave, kuponat dhe mostrat falas të përqendruara në komunitetet e njerëzve me ngjyrë, afërsisht 85% e njerëzve me ngjyrë që pinë duhan përdorin mente.

Ndërsa normat e përdorimit të cigareve me mentol në komunitete të tjera janë gjithashtu shumë të larta, duke përfshirë 48% të njerëzve hispanikë që pinë duhan dhe 30% të njerëzve të bardhë që pinë duhan, kompanitë e duhanit kanë synuar qartë dhe në mënyrë disproporcionale mentolin tek njerëzit me ngjyrë.

Rezultatet janë shkatërruese: përdorimi i duhanit komplikon rreth 45,000 jetë të njerëzve me ngjyrë në vit, një barrë disproporcionale e lartë e vdékjeve të lidhura me duhanin në Amerikë. Të rriturit me ngjyrë kanë 30% më shumë gjasa të vdésin nga sëmundjet e zemrës dhe 47% më shumë gjasa të vdésin nga një goditje, dy nga kushtet më të rënda të lidhura me duhanin, krahasuar me të rriturit e bardhë.

E lidhur me këto statistika është historia e gjatë e kompanive të duhanit për të synuar në mënyrë të pamëshirshme njerëzit dhe komunitetet e njerëzve me ngjyrë me produkte mentoli. Në vitet 1950, më pak se 10% e njerëzve me ngjyrë që pinin duhan përdornin cigare me mentol sipas hulumtimit të porositur nga Philip Morris, por sondazhet në atë kohë treguan se amerikanët me ngjyrë kishin preferenca pak më të larta se amerikanët e bardhë për ato produkte.

Pas Lùftës së Dytë Botërore, modelet e migrimit midis amerikanëve zezakë që largoheshin nga Jugu i Thellë krijuan qendra të përqendruara të popullsisë në të gjithë Shtetet e Bashkuara që hapën avantazhe të reja marketingu për kompanitë me mjetet për të kapitalizuar mbi to. Industria e duhanit i identifikoi dhe i shfrytëzoi këta faktorë në avantazhin e saj.

Unë e përjetova këtë nga dora e parë ndërsa rritesha në East Nashville, Tenesi, një zonë me mbizotërim afrikano-amerikan në rininë time. Mbaj mend që pashë tabela në dyqanet ushqimore dhe farmacitë e lagjeve për cigaret me mentol që i bënin ato të dukeshin “cool”.

Ato reklama, me sa duket, ishin vetëm maja e ajsbergut. Kompanitë e duhanit kanë një histori të gjatë të rekrutimit të të famshmëve dhe atletëve me ngjyrë si zëdhënës dhe reklamave të shumta në botimet dhe revistat e lajmeve Black, ndër mënyrat e tjera për të tërhequr të rinjtë me ngjyrë. Një artikull i botuar në Bibliotekën Kombëtare të Mjekësisë të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë e quajti atë ” një fushatë “manipulimi mjeshtëror” që synon mentolët tek afrikano-amerikanët” duke filluar në vitet 1960.

Kur u bëra mjek, shihja pothuajse çdo ditë ndikimin shkatërrues efektiv të kësaj përpjekjeje bindëse. Në karrierën time klinike si kardiolog në Nashville dhe Atlanta, jam kujdesur për mijëra pacientë. Nuk mund të kujtoj një të vetëm me sëmundje të rëndësishme aterosklerotike kardiovaskulare që nuk ka pirë duhan.

Që kur Kongresi ndaloi për herë të parë cigaret me aromë, rasti për t’i dhënë fund shitjes së cigareve me mentol është bërë më i fortë. Në vitin 2011, një komitet këshillues i FDA arriti në përfundimin se përfundimi i shitjes së mentolit do të përfitonte shëndetin publik. Hulumtimi i modelimit të një ndalimi tregoi se do ta kishte vënë vendin tonë në hapin për të shpëtuar më shumë se 633,000 jetë në përgjithësi deri në vitin 2050, më shumë se një e treta e tyre afrikano-amerikanë.

Sot, RJ Reynolds Tobacco Company, prodhuesi i një prej cigareve me mentol më të përdorura në Shtetet e Bashkuara, thotë se dëshiron të ruajë “aksesin dhe zgjedhjen”, edhe pse pohon se është “e përkushtuar për Reduktimin e Dëmit të Duhanit” dhe promovimin ” produkte me rrézik të reduktuar.” Altria, kompania mëmë e Philip Morris, pretendon se propozimi do të krijonte “tregje të parregulluara, kríminale”.

Këto pretendime ilustrojnë se si kompanitë e duhanit kundërshtojnë masat e shëndetit publik duke u përpjekur të ngjallin frikë. Është një ironi mizore, duke qenë se kompanitë e duhanit synojnë këto komunitete – komunitetet e rinisë sime dhe komunitetet ku unë shërbej sot – me produkte që vrásin dhjetëra mijëra njerëz çdo vit. Asnjë nga pacientët e mi që vuan nga një atak në zemër, goditje në tru ose amputim i këmbës për shkak të pirjes së duhanit, nuk ka shprehur kurrë mirënjohje ndaj kompanive të duhanit për kujdesin ndaj tyre.

Ka ardhur koha për të thënë “mjaft”. Me përfundimin e periudhës së komenteve publike mbi propozimin e FDA të martën, agjencia duhet të veprojë shpejt për të hequr cigaret me mentol dhe puro me aromë nga tregu. Të bësh këtë do të shpëtojë jetë dhe do të parandalojë sëmundjet dhe vuajtjet e panumërta./ Përktheu dhe përshtati: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME