HomeShëndeti

“Gjashtë muaj ose më shumë” para se Mbretëria e Bashkuar të kthehet në normalitet nga kriza e koronavirusit


Mund të duhen të paktën gjashtë muaj derisa vendi të kthehet në funksion si më parë pas pandemisë së koronavirusit, tha zëvendësdrejtorja kryesore mjekësore e  Anglisë. Dr Jenny Harries tha në një konferencë shtypi të dielën në mbrëmje se bllokimi fillestar tre-javor, periudha kohore dhe kufizimet e tjera do të mbeten në vend, do të jenë një “objektiv” lëvizës.

Ajo tha se masat e bllokimit do të rishikohen çdo dy deri në tre javë, për të vlerësuar se sa mirë po përgjigjet frenimi për përhapjen e virusit. Dr Harries tha që kombi nuk do të jetë në “bllokim të plotë” për gjysmë viti, por masat distancuese sociale do të ngrihen gradualisht. Ajo tha: ‘Ne në të vërtetë parashikojmë që numrat të përkeqësohen gjatë javës tjetër, ose ndoshta pas dy javësh, dhe pastaj po kërkojmë të shohim nëse kemi arritur ta shtyjmë kurbën poshtë dhe të fillojmë të shohim një rënie. ‘

Ajo shtoi: ‘Kjo nuk do të thotë se do të jemi në mbyllje të plotë për gjashtë muaj, por si komb duhet të jemi vërtet, me të vërtetë të përgjegjshëm dhe të vazhdojmë të bëjmë atë që po bëjmë të gjithë derisa të jemi të sigurt se gradualisht mund të kthehemi në mënyrën normale të jetesës.

Paralajmërimi i saj në konferencën për shtyp erdhi ndërsa qeveria vendosi të gjitha pjesët e Mbretërisë së Baskuar në një “gjendje të jashtëzakonshme” në një “hap të paprecedentë në kohë paqeje” duke krijuar një qendër koordinimi strategjik në të gjithë vendin.

Pjesëtarët e forcave të armatosura, së bashku me policinë, Shërbimin Kombëtar të Shëndetit, shërbimet e zjarrfikësve, ambulancës dhe autoritetet lokale janë përfshirë në këto grupe për të ndihmuar në planifikimin e “reagimit lokal” ndaj virusit. Sekretari i Strehimit, Robert Jenrick gjithashtu tha “thjesht nuk mundemi t’u kërkojmë punonjësve shëndetësorë që të shkojnë në vijën e përparme pa pajisje të përshtatshme mbrojtëse” dhe njoftoi se 170,000,000 maska ??dhe pajisje mbrojtëse po u dorëzohen punëtorëve të Shërbimit Kombëtar të Shëndetit në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. Dr Harries shtoi se njerëzit kishin marrë “mjaft kohë për t’u mësuar me këtë mënyrë të re të të jetuarit”, por kishte prova që vendi po bëhej më i mirë në distancimin shoqëror dhe ne duhet “t’i përmbahemi”.

 Dr Harries tha “shpresojmë që masat distancuese sociale përfundimisht të rregullohen që gradualisht ta kthejnë kombin në mënyrën e të jetuarit siç ishte  përpara se të shpërthente pandemia. Ajo tha: ‘Si popullatë kemi prova se ne po përmirësohemi me kalimin e kohës. Njerëzit po qëndrojnë më shumë në shtëpi ashtu siç duhet, ata përdorin më pak transport, por do të punojnë vetëm kur është thelbësore.

‘Këto masa tani janë zbatuar në mënyrë të përpiktë për një ose dy javë, ne na duhen nja dy javë për ta pare situatën më mirë. Çështja e tre javëve është që ne të rishikojmë se ku jemi dhe të shohim nëse kemi pasur një ndikim, së bashku, në rënien e kurbës. ‘Për ta bërë të qartë për publikun, nëse jemi të suksesshëm do të kishim shkatërruar majën e asaj kurbës, e cila do të ishte e shkëlqyeshme, por nuk duhet të kthehemi menjëherë në mënyrën tonë të të jetuarit normal – kjo do të ishte mjaft e rrezikshme. Nëse ndalojmë atëherë, të gjitha përpjekjet tona do të harxhoheshin dhe ne mund të shohim potencialisht një kulm të dytë. Kështu që me kalimin e kohës, ndoshta gjatë gjashtë muajve të ardhshëm, do të kemi një përmbledhje tre javore, do të shohim se ku po shkojmë ”.

Komentet erdhën ndërsa gjithsej 19.522 njerëz në Britaninë e Madhe testuan pozitivë për koronavirusin, ndërsa 108.215 kanë testuar negativë. Numri i vdekjeve u rrit në 1.228 pasi 209 të tjerë vdiqën. Të shtunën ishte numri më i madh i vdekjeve në një ditë me 260 vdekje – rritja më e madhe ditore nga fillimi i shpërthimit të virusit.

 
 

©Tatani/GotaNews


TË NGJASHME