HomeTeknologji

Gjermanët kërkojnë ashpërsim të ligjit për mediat sociale

Gjermanët kanë hartuar një listë të kërkesave që kanë për qëllim hartimin e një ligji që u kërkon mediave sociale si Facebook dhe Twitter, të heqin fjalimet me gjuhë urrejtjeje nga vendet e tyre, njoftoi të hënën gazeta Handelblatt.

Ministrat e drejtësisë nga shtetet do të paraqesin rishikimet e tyre të propozuara në ligjin gjerman, të quajtur “NetzDG” në një takim me Ministren e Drejtësisë Katarina Barley të enjten, tha gazeta, duke thënë se ajo kishte marrë një draft të dokumentit.

Ligji, i cili hyri në fuqi më 1 janar, është një përpjekje shumë ambicioze për të kontrolluar atë që shfaqet në mediat sociale dhe ka tërhequr një varg kritikash.

Ndërsa shtetet gjermane janë të përqendruara në shqetësimet rreth përpunimit të ankesave, zyrtarë të tjerë kanë bërë thirrje për ndryshime pas kritikave se shumë përmbajtje është duke u bllokuar.

Ministrat e drejtësisë të shteteve po bëjnë thirrje për ndryshime që do ta bënin më të lehtë për njerëzit që duan të ankohen për përmbajtjen e ndaluar, siç është ideologjia pro-naziste.

Till Steffen, zyrtari i lartë i drejtësisë në Hamburg dhe një anëtar i partisë së të Gjelbërve, i tha gazetës se ligji në disa raste u vërtetua si “një tigër letre”.

“Nëse ne duam që në mënyrë efektive të kufizojmë urrejtjen dhe nxitjen në internet, ne duhet t’i japim më shumë fuqi ligjit dhe t’i mbyllim ato”, tha ai në letër. “Për shembull, nuk mund të ndodhë që disa platforma të fshehin format e tyre të ankesave në mënyrë që askush nuk mund t’i gjejë ato”.

Facebook në korrik tha se kishte fshirë qindra poste sulmuese që nga zbatimi i ligjit, i cili parashikon gjoba deri në 50 milionë euro (56.10 milionë dollarë) për mosplotësimin./tch


TË NGJASHME