HomePolitikë

Gjermania kërkon 300.000 punëtorë emigrantë, ministri i ekonomisë thirrje të hapur

Gjermania do të ketë nevojë për imigrim në shkallë të gjerë për të parandaluar mungesat e rënda të fuqisë punëtore që të minojnë produktivitetin dhe të kryejnë një tranzicion të suksesshëm të energjisë, tha ministri i saj i ekonomisë, Robert Hack, teksa ekonomia më e madhe e Europës ka rënë në krizë.

“Ne kemi 300,000 vende pune sot dhe presim që kjo shifër të rritet në një milion e më shumë,” tha Robert Habeck, udhëheqës i partisë së të Gjelbërve, në një konferencë shtypi. “Nëse nuk e mbyllim atë hendek, do të kemi probleme reale të produktivitetit.”

Ndërsa përmirësimi i trajnimit dhe fleksibiliteti në kombinimin e punëve me familjen do të ndihmonte, imigrimi më i madh do të jetë thelbësor “për inxhinierët, zejtarët, për kujdestarët. Ne duhet ta organizojmë këtë,” tha Habeck, i cili është gjithashtu Zëvendës Kancelar në koalicionin e ri qeverisës trepalësh të Gjermanisë të udhëhequr nga socialdemokrati Olaf Scholz.

Instituti Ekonomik Gjerman për punëdhënësit vlerëson se forca e punës do të tkurret me më shumë se 300,000 njerëz këtë vit pasi ka më shumë punëtorë të moshuar që dalin në pension sesa të rinj që hyjnë në tregun e punës.

Ky hendek pritet të zgjerohet në më shumë se 650,000 në vitin 2029, duke lënë një mungesë të akumuluar të njerëzve në moshë pune në vitin 2030 prej rreth 5 milionë. Numri i gjermanëve të punësuar u rrit në afro 45 milionë në vitin 2021, pavarësisht nga pandemia e koronavirusit.

Pas dekadave të niveleve të ulëta të lindjeve dhe imigrimit të pabarabartë, një fuqi punëtore në tkurrje paraqet një bòmbë me sahat demografike për sistemin publik të pensioneve të Gjermanisë, në të cilin më pak punonjës janë të ngarkuar me detyrën e financimit të pensioneve të një mase në rritje pensionistësh që gëzojnë jetëgjatësi më të gjatë.

Partitë qeverisëse ranë dakord në negociatat e tyre për koalicion në mënyrë që të hiqnin pengesat për punëtorët e kualifikuar nga jashtë dhe për ta bërë punën përsëri më tërheqëse me masa të ndryshme, duke përfshirë ngritjen e pagës minimale kombëtare në 12 euro (13,60 dollarë) në orë./ Burimi: Reuters | Përktheu: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME