HomeLajme

Gjuha ruse, syzet dhe loja YO-YO! Gjërat që festohen çdo vit më 6 Qershor

Këtë 6 Qershor ne ju kujtojmë se kemi 3 gjëra të rëndësishme të cilat festohen në disa vende të ndryshme të botës.

DITA NDËRKOMBËTARE E SYZEVE

Adhuruesit e syzeve të diellit le të festojnë sot sepse është dita Ndërkombëtare e tyre. Syzet e diellit përdoren jo vetëm për modë, por për mbrojtjen e syve. Gjithashtu ndihmojnë të shmangni kontaktet e drejtpërdrejta me sy.
Llojet e syzeve që përdoren:
1-Syzet e përditshme sipas përshkrimit nga mjeku okulist ose ortoptisti, të cilat sigurojnë një shikim të pastër. Edhe nëse përdorni lente kontakti, syzet me numër janë esenciale dhe ju duhet të keni patjetër nje palë rezervë.
2-Syzet për mbrojtje nga aparaturat dixhitale, të cilat mbrojne sytë tuaj nga ekspozimi ndaj dritës blu që prodhohet nga aparaturat dixhitale si kompjuteri, telefoni ose tableti. Lodhja e syve nga kompjuteri është një problem mjekësor me simptoma serioze si turbullim i pamjes, dhimbje koke, madje edhe dhimbje e qafës dhe e mesit.
3-Syzet e diellit te polarizuara, të cilat jo vetëm kanë filtrin kundra rrezatimit të dëmshëm ultraviolet, por edhe permirësojnë qartësinë e pamjes gjatë ngarjes së makinës ose ndenjes në plazh.

Dita e lojës YO-YO

Nëse ju duket sikur yo-yos kanë qenë përherë aty, kjo është për shkak se ata kanë mbi 2,000 vjet që ekzistojnë! Disa besojnë se gjithçka filloi në Greqinë e lashtë, por yo-yo -moderne ka ka ardhur nga Filipinet. Në fakt, fjala “yo-yo” u shfaq për herë të parë në një fjalor Filipinas në 1860.

Sot Kompania Toy Duncan njihet për këtë lodër ikonike. Dita Kombëtare e Yo-yos është mbajtur më 6 qershor që nga viti 1990, kështu që pse mos të gëzoni fëmijët tuaj me këtë lodër ditën e sotme!

Dita e gjuhës ruse

Çdo vit më 6 qershor, duke filluar në 1999, OKB festoi një festë interesante – Dita e gjuhës ruse. Data nuk u zgjodh rastësisht, sepse në këtë ditë shumë vite më parë lindi poeti më i madh rus, Aleksandër Pushkin. Qëllimi i festës është të mbështesë zhvillimin e kulturës ruse.

Programi i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, brenda kuadrit të të cilit Rusia ka rënë, gjithashtu synon të promovojë progresin e pesë gjuhëve të tjera: anglisht, arabisht, spanjisht, kinez dhe frëngjisht. Me propozimin e UNESCO-s, Dita ndërkombëtare e gjuhës amtare festohet në 21 shkurt çdo vit.


TË NGJASHME