HomeTeknologji

Google Earth tani mund t’ju tregojë se si ka ndryshuar qyteti juaj gjatë 37 viteve të fundit

Ju mund të mos jeni në gjendje të udhëtoni në këtë moment për shkak të pandemisë, por mund të udhëtoni prapa në kohë falë veçorisë së re Timelapse të Google Earth. 

Ju mund të shikoni Bandra-Worli Sea Link duke u shfaqur mbi tufën e Detit Arabik të Mumbai-t dhe të jeni dëshmitar të rërave të zhvendosura të brigjeve të Cape Cod në Massachusetts, SHBA. 

Katër dekada të topografive tona në ndryshim janë kapur në mbi 24 milionë imazhe satelitore, të bashkuara për të siguruar pamje të çdo pjese të Tokës të parë nga 1984 në 2020.

Ndikimi i ndryshimit të klimës ishte një faktor kryesor pas zhvillimit të Timelapse. Google ka paketuar video të disa vendndodhjeve në rrezik, nga shpyllëzimet në Bolivi dhe Brazil deri në Akullnajën Columbia që tërhiqet nga Alaska. Përpjekjet e fisit Surui në mbrojtjen e pyjeve të Amazonit janë jashtëzakonisht të dukshme, ashtu si tharja e Detit Aral të Kazakistanit.

Timelapse ka të ngjarë të jetë videoja më e madhe e krijuar ndonjëherë e planetit tonë, një mozaik video interaktive me madhësi 4.4 terapiksel, i cili mund të zmadhohet dhe zvogëlohet sipas dëshirës. 

Google punoi me krijimin e Laboratorit të Carnegie Mellon për Timelapse dhe u mor me imazhe nga NASA, programi Landsat i Shërbimit Gjeologjik të SH.B.A. dhe programi Copernicus i Bashkimit Evropian me satelitët e tij Sentinel.

Google Earth debutoi me Timelapse në 2013 me imazhe planetare nga 1984 në 2012 dhe në 2016, riorganizoi funksionin me imazhe të freskëta. Azhurnimi i 2021 është më i rëndësishmi i Google ndër vite. 

Google planifikon të azhurnojë imazhet çdo vit gjatë kësaj dekade, një ushtrim intensiv i burimeve që kompania thotë se është kompensuar. 

Për të parë se si ka ndryshuar qyteti juaj gjatë 37 viteve të fundit, klikoni te linku më poshtë:

https://earthengine.google.com/timelapse/


TË NGJASHME