HomeSociale

Hemofilikët/ Mjekët: Shëndetësia ka ulur buxhetin, 250 fëmijë janë të prekur

Ministria e Shëndetësisë ka ulur buxhetin për pacientët me hemofili.  Në vendin tonë janë gjithsej 250 fëmijë me hemofili. 

Fëmijë dhe të rritur të cilët kanë probleme me çrregullimet e koagulimit të gjakut.

Për këtë ata duhet të  marrin disa njësi  gjak faktor 8 në mënyrë që të rregullojnë parametrat e gjakut të tyre. Por në Shqipëri fatkeqësisht kjo u mundësohet vetëm kur ata kanë dhimbje në muskuj dhe jo sipas normave të caktuara.

Personat q? vuajn? nga forma e r?ndë e hemofilis? kan? hemorragji t? her? pas hershme n? muskuj dhe artikulacione. Hemorragjit? tek ata ndodhin 1 apo 2 her? n? jav? dhe shpesh her? ?sht? spontane, pra pa nj? shkak.

Personat me hemofili t? form?s s? mesme kan? episode t? hemorragjive spontane m? t? rralla, dhe zakonisht pas l?ndimeve apo goditjeve. Për shkak të mos marrjes së faktorit 8  sipas parametrave të caktuara shumë prej tyre janë invalidizuar. Ndaj kërkohet që të paktën tek fëmijët e diagnostifikuar me hemofili të nisë mjekimi i rregullt.

Hemofilia  transmetohet nëpërmjet  geneve dhe kur  nëna është bartëse e hemofilisë atëherë mundësitë janë 50 % që fëmija  lind me probleme të hemofilisë.


TË NGJASHME