HomePolitikë

Historike! Për herë të parë Suedia do udhëhiqet nga një femër

Magdalena Andersson, 54 vjeç, u bë kryeministrja e parë femër e Suedisë të mërkurën pas një votimi parlamentar që e vendosi atë në postin e lartë . Rezultati i të mërkurës ishte aq i ngushtë sa fituesi u zgjodh me vetëm një votë.

Andersson ka shërbyer më parë si ministër i financave dhe mori postin e kreut të Social Demokratëve në fillim të këtij muaji. Të martën vonë, ajo siguroi një marrëveshje me Partinë e Majtë për të rritur pensionet në këmbim të mbështetjes së partisë në votimin e së mërkurës në parlament.

Andersson i tha transmetuesit publik SVT të martën se marrëveshja do të “forconte financat e pensionistëve më të varfër”. Në këmbim, kreu i Partisë së Majtë, Nooshi Dadgostar i tha radios suedeze, “Ne nuk do të bllokojmë Andersson”.

Andersson u mbështet tashmë nga partneri i koalicionit socialdemokrat, të Gjelbrit. Më e rëndësishmja, Partia e Qendrës tha pak përpara votimit se do të abstenonte, në vend që ta kundërshtonte, duke e shtyrë atë të kalonte postin fitues. 

Annie Loof, udhëheqësja e Partisë së Qendrës, tha: “Ne nuk do t’i japim demokratëve suedezë pushtetin qeveritar”. Megjithatë, Partia e Qendrës preferon një qeveri me prirje të majtë në vend mbi një qeveri të krahut të djathtë, e cila do të kishte nevojë për mbështetjen e demokratëve suedezë populistë, anti-emigrantë. Me abstenimin e Partisë së Qendrës nga votimi i kryeministrit Andersson siguroi postin e kryeministrit.

Andersson u zgjodh me 117 anëtarë të parlamentit që votuan pro, 174 kundër dhe 57 abstenime. Në sistemin parlamentar të Suedisë, mbështetja e shumicës nuk kërkohet për t’u zgjedhur kryeministër, por një kandidat duhet të mos ketë një shumicë absolute ose më pak se 175 deputetë kundër tyre.

Megjithatë, Loof tha se nuk do të mbështeste buxhetin e ri të propozuar. Ajo tha se aleanca e koalicionit të pakicës me Partinë e Majtë e kishte “tërhequr qeverinë më tej në të majtë”.

Vendimi e vendos Andersson në një pozicion të ndërlikuar tashmë, pasi kryeministrja vjen në detyrë tashmë duke u përballur me pyetjet se sa efektivisht do të jetë në gjendje të qeverisë koalicioni i saj dhe me kushtet e kujt. Ajo tha se nuk do të jepte dorëheqjen si kryeministre nëse kalon buxheti i opozitës.

Tre parti opozitare parashtruan një buxhet të përbashkët që mund të fitonte mbështetjen e parlamentit; Andersson më pas pritet të punojë me të. Ish-kryeministri Carl Bildt tha në Twitter se ishte “një ditë e trazuar” në politikën e vendit të tij.  Kryeministri në largim i vendit, Stefan Lofven, dha dorëheqjen më 10 nëntor pas shtatë vitesh në detyrë, pasi humbi një votëbesim parlamentar. Lofven dhe Andersson janë të dy socialdemokratë.


TË NGJASHME