HomeSociale

I pari në botë! Burrit i vihet zemër derri nëpërmjet transplantit

Një burrë është bërë personi i parë në botë që i është vënë me transplant një zemër derri. David Bennett pranoi të merrte zemrën e derrit të modifikuar gjenetikisht pasi iu tha se pa transplantim alternativa e vetme ishte vdékja.

57-vjeçari, i cili u diagnostikua me sëmundje terminale të zemrës, ishte identifikuar si i papërshtatshëm për një transplant njerëzor.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së më pas u dha një përjashtim të veçantë mjekëve në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Maryland për të kryer operacionin novator shtatë-orësh në natën e Vitit të Ri.

Bennett reflektoi se zemra e derrit ishte ‘zgjedhja e tij e fundit’.

Kirurgjia e parë në këtë lloj erdhi pas viteve të tëra kërkimi dhe tregoi se si është e mundur që një zemër kafshësh e modifikuar gjenetikisht të mos refuzohet nga trupi i njeriut dhe të funksionojë si zemra e njeriut nëse hiqen disa gjene prej saj,  raporton BBC .

Transplantimi dhe suksesi i tij i deritanishëm sinjalizojnë se si ndryshimi i jetës së përdorimit të zemrave të derrit të modifikuar gjenetikisht mund të jetë shpëtimi i jetëve të shumta në mbarë botën.

Dr Bartley P. Griffith, MD, i cili kreu operacionin, tha :

“Ky ishte një operacion i madh dhe na sjell një hap më afër zgjidhjes së krizës së mungesës së organeve. Thjesht nuk ka mjaftueshëm zemra njerëzore donatore për të përmbushur listën e gjatë të marrësve të mundshëm.”

Një organ nga një derr u transplantua për herë të parë me sukses në tetor 2021, megjithatë, pacienti u klasifikua si i vdékur në tru në atë kohë dhe nuk kishte asnjë shpresë për t’u shëruar pavarësisht se kishte marrë veshkën e derrit.

Ndërsa është ende e pasigurt se cilat janë shanset e Bennett për të mbijetuar në planin afatgjatë, tre ditë pas operacionit mjekët raportuan se ai po shkonte mirë.

Madje, 57-vjeçari vërehet se dje, të hënën, 10 janar, ka mundur të marrë frymë pa ndihmën e aparateve mjekësore.

Bennett përfundoi: “Mezi pres të ngrihem nga shtrati pasi të shërohem”.


TË NGJASHME