HomeSociale

I sëmuri merr stafilokokun në sallën e operacionit

Fiks Fare denoncoi skandalin që ka ndodhur në Spitalin Rajonal Lezhë, ku pacientët që u janë nënshtruar ndërhyrjeve kirurgjikale gjatë fundit të muajit të kaluar janë infektuar me stafilokok.

Këta pacientë, pas komplikacioneve që kanë patur pas ndërhyrjes në spitalin e Lezhës, janë rioperuar përsëri ne këtë spital e më pas në Qendrën Spitalore Universitare Nënë Tereza, ku janë paraqitur me infeksion të rëndë.

Emisioni Fiks Fare solli ankesën e familjarëve të një 15 vjeçari i cili ishte operuar nga apendesiti në datën 24 prill në Spitalin Rajonal të Lezhës, dhe që pas 5 ditësh për shkak të shqetësimeve dhe temperaturës shumë të lartë e kanë sjellë në QSUT, ku i është nënshtruar një tjetër operacioni.

Halla e 15 vjeçarit tregon se mjeku kirurg që e ka bërë operacion në Tiranë u ka treguar se kolegu i tij nga spitali Lezhë i ka treguar se kanë probleme me sallën e operacionit. Këtë gjë familjarët e 15 vjeçarit e konfirmojnë me takimin që zhvillojnë me mjekun e në QSUT-së, Kolan Henri, i cili u pohon se mjeku i Lezhës ka fajësuar kushtet në të cilat operojnë dhe sallën e operacionit.

Familjarët nuk e lanë me kaq por takuan dhe dy mjekët kirurgë që operuan 15 vjeçarin në Lezhë, të cilët u treguan se kanë qenë tre raste që kanë patur të tilla komplikacione . Ata shihen në videot e publikuara nga Fiks Fare ku dëshmojnë se kanë ndërprerë edhe punën , operacionet për shkak të sallës së operimit. Ata për dy ditë nuk kanë kryer asnjë operacion , por shprehen se i kanë kërkuar drejtorisë së spitalit ekzaminimin e sallës së operacionit.

Gazetarët e Fiksit shkuan në Lezhë, ku shefi i pavionit të Kirurgjisë në bisedë me ta tha pohoi se para dy javësh nga ekzaminimi që i është bërë sallës ka rezultuar me bakterin stafilokok. Ky grup bakteresh mund të shkaktojë një sërë sëmundjesh infektive në indet e ndryshme të trupit. Por para kamerave shefi i pavionit Ndue Çupi u shpreh se u ndalën për të riparë sterilitetin e sallës së operimit pa e përmendur se ajo ishte e kontaminuar me stafilokok.

Kurse nëndrejtoresha e spitalit Lezhë Valbona Prenga tha për Fiksin se menjëherë pas shqetësimit të ngritur nga mjekët janë bërë disa ekzaminime në sallë, ekzaminime të bëra nga mikrobiologia e spitalit ku kanë rezultuar sterile. Ajo u shpreh se janë në pritje të përgjigjeve edhe për dy a tre analiza të tjera , e më pas do u drejtohet inspektoriatit dhe ministrisë që të bëhen edhe njëherë ekzaminimet e duhura.

E pyetur nga gazetarët e Fiksit për praninë e bakterit stafilokok në sallë të operacionit ajo thotë se nuk ka dijeni për këtë ekzaminim dhe këtë rezultat. “Nuk kam dijeni por nëse është e vërtetë duhet të ndalemi dhe përgjegjësit të marrin ndëshkimin e merituar” tha Valbona Prenga.

Fiks Fare u interesua edhe për mënyrën se si sterilizohej salla e operacionit pranë spitalit Lezhë dhe se kush e bente atë. Shoqëria e cila duhet të bëjë sterilizimin e mjeteve dhe dezinfektimin e sallës është Saniservis, e cila e ka marrë këtë shërbim me Konçesion Partneritet Publik Privat nga Ministria e Shëndetësisë në 2015-ën. Emisioni Fiks Fare kërkoi informacion nëse është bërë dezinfektimi i sallës së operacionit në Spitalin Rajonal Lezhë në datat 20 dhe 24 prill, por që kjo kompani ende nuk ka kthyer një përgjigje.

Mjekët tregojnë të vërtetën, pasi kthejnë lekët e marra për operacionin

Pasi 15- vjeçari u detyrua të operohej sërish në QSUT, mjekët që e operuan në spitalin e Lezhës treguan të vërtetën edhe pse me dhimbje. Familjarët u kërkojnë llogari për gjendjen e adoleshentit dy mjekëve të cilët për operacionin që kryen u paguan. Shefi pavionit Ndue Çupi dhe kirurgu Çesk Gjergji ishin paguar nga familjarët me 5000 lekë secili. Meqë operacioni shkoi keq të dy mjekët u detyruan tu kthenin lekët familjarëve.

Ndue Çupi gjatë takimit me familjarët kthen lekët në një zarf të bardhë dhe u thotë se nuk ishte faji i atyre por i sallës ku është bërë operacioni. “Këtë kafen që më keni dhënë t’ia çoni djalit” shprehet Çupi. Njëri prej familjarëve tenton të hap zarfin , por shefi pavionit e ndalon duke i thënë sërish për t’ia çuar 15 vjeçarit.

Ndërkohë kirurgu Gjergji u thotë familjarëve se lekët jua ka kthyer një të afërmeje të tyre. “ Lekët t’i kam kthyer, ia kam dhënë Florës (infermiere e afërme e familjes), Erdha t’ia jap djalit por kishte njerëz dhe ngjante keq” shprehet kirurgu Gjergji.


TË NGJASHME