HomeTeknologji

Inteligjenca artificiale parashikon kalimin e viruseve nga kafshët te njerëzit

Kalimii i SARS-CoV-2 nga kafshët te njerëzit na kapi plotësisht të papërgatitur. Aq sa sot e kësaj dite nuk jemi të qartë as për kafshën që infektoi për herë të parë një person. Duket se virusi u shfaq nga lakuriqët e natës, por nuk dihet me siguri se çfarë lloj kalimi ishte. Dhe nëse ka ndodhur një herë, diçka e ngjashme mund të ndodhë përsëri në të ardhmen. Për këtë arsye, një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Glasgow ka hartuar një algoritëm të inteligjencës artificiale, objektivi i të cilit është pikërisht të përpiqet të parashikojë këto kalime.

Natyrisht, nuk mund të dihet me siguri. Sidoqoftë, ata shpresojnë se me të mund të kenë së paku disa kandidatë të cilëve do t’u kushtojnë vëmendje të veçantë, në mënyrë që të parandalojnë katastrofat e ardhshme. Procedura me të cilën ata kanë programuar dhe trajnuar këtë algoritëm të inteligjencës artificiale është përshkruar në studimin e sapo publikuar në PLOS Biology. Por në çfarë tjetër llogaritet?

Është vlerësuar se vetëm një pakicë prej 1.67 milioën lloje të viruseve të kafshëve që ekzistojnë është e aftë të infektojë njerëzit.

Zbulimi i tyre në kohë është shumë i rëndësishëm, pasi kalimi nga kafshët te njerëzit është një takim i parë me patogjenin i cili mund të jetë shumë i rrèzikshëm. Në fund të fundit, nëse diçka e njohur si imunitet i kryqëzuar, i cili ndodh kur dy viruse janë shumë të ngjashëm me njëri-tjetrin, në përgjithësi fakti që sistemi ynë imunitar nuk është ekspozuar kurrë ndaj tyre na bën shumë të prekshëm. Dhe kështu janë epidemitë ose pandemitë e njohura si sëmúndje zoonotike; ndër të cilat, natyrisht, është COVID-19.

Ka shumë faktorë që ndikojnë nëse ky kërcim mund të gjenerohet, por padyshim mes tyre ata që lidhen me gjenomin e virusit. Dhe kjo është ajo ku shkencëtarët menduan se inteligjenca artificiale mund të ishte efektive. Thjesht duhej të mësonit makinën se cilat tipare gjenetike e bëjnë një virus të ndjeshëm ndaj kalimit nga kafshët te njerëzit. Kështu, duke futur një sekuencë të re gjenetike në të, ju mund të përcaktoni nëse është një virus për të cilin duhet të shqetësohemi.

Për të zhvilluar modelet e mësimit të makinerisë në të cilat bazohet kjo inteligjencë artificiale, autorët e studimit morën një sërë të dhënash gjenetike nga 861 specie virusesh, të shpërndara në 36 familje.

Inteligjenca artificiale nuk mund të përcaktojë rrezikun total, i cili gjithashtu varet nga faktorë të tillë si virulenca ose aftësia për t’u transmetuar midis njerëzve

Ata pastaj i analizuan ato, të dyja bazuar në klasifikimin e tyre biologjik, si të ngjashme me speciet virale që tashmë dihet se infektojnë njerëzit. Kjo lejon që algoritmi të përcaktojë njollat ??për t’u zbuluar kur futni një gjenom të ri.

Kur u testua, rezultatet ishin mjaft premtuese, megjithëse u morën vetëm ato që njihen si zoonozat kandidate. Kjo do të thotë, viruset që ndoshta mund të kalonin nga kafshët te njerëzit u vunë në dukje, por duke marrë parasysh se nuk është diçka që do të ndodhë me siguri, pasi ka faktorë të tjerë të përfshirë, të cilët mund të analizohen vetëm në laborator. Për më tepër, inteligjenca artificiale nuk përcakton totalin e rrèzikut, i cili gjithashtu do të varet nga kapaciteti i përhapjes midis njerëzve, virulenca e patogjenit apo edhe kushtet ekologjike në kohën e ekspozimit.

Në fund të fundit, e gjithë kjo do të ishte hapi i parë. Kërkohen teste laboratorike të gjera dhe të shtrenjta për të zbuluar në mënyrë më të besueshme se cilët viruse mund të kalohen nga kafshët te njerëzit. Pra, ngushtimi i kërkimit tuaj është gjithmonë një ide e mirë. Dhe kjo është ajo që merrni me këtë inteligjencë artificiale. Ka ende një rrugë të gjatë për të bërë përpara saj, por hapi i parë është veçanërisht i rëndësishëm.


TË NGJASHME