HomeLajme

Investitorët kryesorë nxisin qeveritë që t’i japin fund mbështetjes për lëndët djegëse fosile

Investitorët që kontrollojnë pasuritë prej 41tn dollarë u kanë bërë thirrje qeverive në të gjithë botën që t’i japin fund mbështetjes për lëndët djegëse fosile dhe të vendosin objektiva për ulje të shpejtë të emetimeve të karbonit për të kufizuar dëmet nga ngrohja globale.

457 investitorët, të cilët mbajnë pothuajse një të tretën e aseteve të botës nën menaxhim, nënshkruan një deklaratë të përbashkët duke u bërë thirrje qeverive për “forcimin e ndjeshëm” të planeve të tyre për të ulur emetimet e karbonit në dekadën e ardhshme dhe për të sjellë objektiva të hollësishëm për emetimet zero neto deri në vitin 2050 ose më shpejt.

Midis nënshkruesve ishin menaxherët më të mëdhenj të pasurive britanike, përfshirë Aviva, HSBC Asset Management, Legal and General Investment Management dhe M&G. Përkrahës të tjerë të mëdhenj përfshinin Allianz Global Investors, Amundi, Axa, BNP Paribas dhe Nomura Asset Management.

Besohet se përfaqëson grupin më të madh të investitorëve nga aktivet që janë bashkuar një thirrje të përbashkët për veprim klimatik. Masat duhet të jenë në përputhje me vlerësimet e shkencëtarëve për atë që nevojitet për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5 gradë mbi nivelet para-industriale – synimi për të shmangur ndikimet më të këqija të krizës klimatike.

Letra e përbashkët, e botuar të enjten, erdhi përpara takimit të udhëheqësve të ekonomive të pasura të G7 në Cornwall këtë javë dhe konferencës për klimën e Kombeve të Bashkuara Cop26, që do të organizohet në nëntor në Glasgow. Ky veprim për klimën pritet të formojë një pjesë të konsiderueshme të bisedimeve të G7 , së bashku me rimëkëmbjen nga Covid-19 dhe taksimin e bizneseve shumëkombëshe.

Në letër investitorët bënë thirrje për “përpjekje të qëndrueshme të rimëkëmbjes ekonomike Covid-19” dhe masa për të zvogëluar djegien e karburanteve fosile siç është ndalimi i impianteve të reja të qymyrit dhe vendosën afate për heqjen përfundimisht të qymyrit dhe lëndëve djegëse të tjera fosile.

Një studim i veçantë i botuar të Enjten sugjeron se duhet të bëhet një rrugë shumë e gjatë për dekarbonizimin e kompanive më të mëdha në botë. Kërkimi për Iniciativën e Bazuar në Shkencë, e cila verifikon planet e dekarbonizimit të korporatave, tha se asnjë nga indekset më të mëdha të tregut të aksioneve të G7 nuk ishte në rrugën drejt shkurtimeve të nevojshme të karbonit.

Tregjet e aksioneve të SH.B.A.-së dhe MB-së kanë ekspozim të madh ndaj kompanive të naftës, gazit dhe qymyrit, shumë prej të cilave synojnë të mbajnë shpimet pavarësisht paralajmërimeve nga të tilla si Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë që nxjerrja duhet të ndalet këtë vit për të arritur zero neto deri në 2050.

Investitorët janë përballur me kritika nga aktivistët për dështimin për të mbështetur retorikën e tyre mbi krizën e klimës, edhe pse një seri rebelimesh klimatike nga aksionarët e ndërmarrjeve të mëdha të naftës muajin e kaluar nxitën optimizëm se një “pikë kthese” po afron.


TË NGJASHME