HomeLifestyle

Ja 5 benefitet e konsumimit të farave të lulediellit

Vendas në Amerikë, luledielli kultivohet kryesisht për përdorimin e tyre si një karburant gatimi, i nxjerrë nga farat e tij. Farat e lulediellit konsumohen gjithashtu të papërpunuara ose të pjekura, si meze dhe përdoren si miell në artikuj ëmbëlsirash ose drithëra. 

Ato përdoren gjithashtu për të bërë gjalpë si një alternativë ndaj qumështit dhe gjalpë badiava. Më poshtë, hedhim një vështrim në disa nga përfitimet shëndetësore të farave të lulediellit.

E pasur me lëndë ushqyese thelbësore

Farat e lulediellit janë një burim shumë i mirë i vitaminave, veçanërisht i grupit B-kompleks dhe vitaminave C dhe E. Ato përmbajnë gjithashtu një përqindje të lartë të mineraleve thelbësore si fosfori, magnezi, mangani, zinku dhe hekuri ndër të tjera. Kolektivisht, ato ndihmojnë në mirëmbajtjen e kockave, indeve, organeve jetësore dhe ndihmojnë trupat tanë të shërohen, ndër funksionet e tjera.

Mirë për zemrën

Një nivel më i lartë i kolesterolit, veçanërisht lipoproteinat me dendësi të ulët (LDL), është i keq për zemrën pasi depozitohet brenda mureve arteriale dhe mund të shkaktojë sulm në zemër. Farat e lulediellit përmbajnë një përqindje të lartë të acidit linoleik, i cili ndihmon në uljen e kolesterolit total, si dhe nivelet e LDL. Farat gjithashtu përmbajnë acide oleike që mund të zvogëlojnë trigliceridin, i cili shkakton çështje të ngjashme të zemrës.

Kontrollon diabetin

Ata që vuajnë nga diabeti nuk janë në gjendje të prodhojnë insulinë të mjaftueshme për të sjellë glukozë në qeliza. Nivelet e sheqerit në gjak rriten si rezultat dhe shkaktojnë dëmtime të enëve të gjakut, organeve vitale dhe ndikojnë në zemër, veshka, nerva dhe shikim. Farat e lulediellit jo vetëm që kanë një indeks të ulët glicemik, por ato përmbajnë acid klorogjenik i cili kontrollon nivelet e sheqerit në gjak.

Anti-inflamator

Inflamacioni akut është një përgjigje e përkohshme, mbrojtëse ndaj çdo dëmtimi ose infeksioni përmes ënjtjes. Inflamacioni kronik, megjithatë, është një gjendje afatgjatë që shkakton dëmtime të qelizave, indeve dhe organeve vitale si zemra. Gjithashtu mund të shkaktojë dëmtime të ADN-së dhe kancere. Farat e lulediellit përmbajnë vitaminë E dhe përbërje fenolike si flavonoidet, të dy kanë veti antioksiduese që ndihmojnë në uljen e inflamacionit.

Shëron plagët

Studimet e kryera mbi qengjat meshkuj kanë treguar se farat e lulediellit mund të ndihmojnë në shërimin e plagëve. Acidi linoleik në fara ndihmon në përshpejtimin e procesit të shërimit.


TË NGJASHME