HomeShëndeti

Ja çfarë thonë ekspertët për qëndrimin në natyrë

Ekspertët e rekomandojnë atë për të gjitha moshat: të qenit jashtë rrit mirëqenien në çdo stinë.

A e dini se mund të sëmureni më lehtë nëse kaloni më shumë shumë orë në ambiente të mbyllura sesa të jesh jashtë, edhe nëse është ftohtë? Në fakt është më e rrezikshme të kalosh shumë orë në një mjedis të mbyllur, mbase të mbinxehur, në kontakt me shumë njerëz.

Në diell rrit prodhimin e vitaminës D.

Gjeni kohë për të dalë. Përfitoni nga koha e pushimit, midis 12 dhe 15: sipas ekspertëve është koha më e mirë për një shëtitje. Njëzet minuta çdo ditë janë të mjaftueshme. Alternoni disa hapa me një vrapim të lehtë. Shpejtoni, ngadalësoni. Merrni frymë thellë.

Gjeni një aktivitet krijues për të bërë jashtë.

Falë aktiviteteve në natyrë, trupi bëhet më i fortë, rezistenca ndaj lodhjes rritet, ekziston një tendencë për të perceptuar më pak të ftohtë dhe nivelet e energjisë janë të larta. Angazhimi mendërisht në veprimtari krijuese dhe shijimi i lirisë së jetesës në natyrë rrit ndjenjën e kënaqësisë. Gjendja jonë shpirtërore ndikon në sistemin imunitar dhe na ndihmon të luftojmë lodhjen dhe sëmundjet.

Ecja jashtë në dimër.

Të jesh në natyrë është e mirë edhe gjatë sezonit të ftohtë. Hap pas hapi, stërvitni zemrën dhe mushkëritë tuaja, mbani arteriet tuaja të reja dhe jepini liri mendimeve tuaja. Hap pas hapi, trupi ngrohet: përshpejtoni ritmin, guxoni të vraponi. A e dini se më shumë kalori digjen në dimër?

Mbroni ekstremitetet.

Kur dilni për një vrapim ose shëtitje, zgjidhni një kapelë të butë dhe të ngrohtë që mund të mbrojë kokën dhe veshët tuaj, ju do të hiqni rrezikun e dhimbjeve të kokës dhe simptomave të sinusit. Një shall për të mbrojtur fytin dhe për të hequr rrezikun e dhimbjes së qafës dhe çorape të buta që do t’ju shoqërojnë në ditët më të ftohta.


TË NGJASHME