HomeLifestyle

Ja përse njerëzit me sy blu janë unik

Për mijëvjeçarë me radhë, ngjyra blu e syve është adhuruar dhe idhulluar. Ajo shpejt u bë standardi i bukurisë dhe një simbol i shenjtërisë. Sot, njerëzit me sy blu merren si të mirëqenë, pasi i shohim ata kudo. Por a e dini se në një moment të së kaluarës, nuk kishte fare ngjyra të kaltër të syve? Për mijëra vjet, njerëzit primitivë shikuan botën ekskluzivisht me sy kafe, dhe pastaj një ditë – POOF – lindi një fëmijë me sy blu!

Këtu janë disa arsye të pabesueshme pse njerëzit me sy blu janë unikë.

1. Mutacioni gjenetik
Ngjyra blu e syve është rezultat i një mutacioni gjenetik që ka ndodhur rreth gjashtë deri në dhjetë mijë vjet më parë, sipas burimeve të ndryshme. Besoni apo jo, të gjithë ata me bebëza blu pasardhës të një personi të vetëm që e kanë patur për herë të parë këtë mutacion në gjenin OCA2, i cili ndërpreu prodhimin e melaninës në iris.

1. Genetic Mutation | Unbelievable Reasons Why Blue-Eyed Humans Are Unique | Brain Berries

Njerëzit modernë me sy blu kanë të njëjtin mutacion gjenetik në të njëjtin vend të ADN-së së tyre, që është dëshmi e qartë se ka një paraardhës të vetëm të përbashkët që ka shumë të ngjarë të lindte diku në pjesën veriperëndimore të rajonit të Detit të Zi (Ukrainë, Moldavi, Rumani ) gjatë epokës neolitike.

1. Genetic Mutation | Unbelievable Reasons Why Blue-Eyed Humans Are Unique | Brain Berries

Si mbijetoi kjo mutacion?
Shkencëtarët janë akoma të hutuar për faktin se si kjo mutacion mashtroi parimet themelore të evolucionit dhe filloi të përhapet në të gjithë globin. Para së gjithash, një mutacion duhet t’i japë specieve disa përparësi për të mbijetuar procesin e seleksionimit natyror.

2. How did this mutation survive? | Unbelievable Reasons Why Blue-Eyed Humans Are Unique | Brain Berries

Për të mos përmendur që njerëzit me sy blu janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të caktuara të syrit, të cilat mund të çojnë në rritje të agresivitetit nervor, migrenës dhe çështje të mbindjeshmërisë.

2. How did this mutation survive? | Unbelievable Reasons Why Blue-Eyed Humans Are Unique | Brain Berries

Ndërhyrje jashtëtokësore?
Po, le të flasim për alienët! Për miliona vjet, njerëzit kishin sy të errët dhe papritmas një fëmijë me sy blu lind nga prindërit e zakonshëm, me sy të errët. Pse u desh kaq shumë kohë? Pse u shfaq mutacioni në këtë periudhë të veçantë kohore? Si u shfaq kjo?

3. Extraterrestrial intervention? | Unbelievable Reasons Why Blue-Eyed Humans Are Unique | Brain Berries

Mund të ketë qenë një dhuratë nga perënditë? Ndoshta mijëra vjet më parë, njerëzit u eksperimentuan nga disa “udhëtarë”? Sigurisht, kjo është ajo ku shkenca bie ndesh me mitologjinë. Provat shkencore thonë se të gjithë njerëzit me sy blu kanë ardhur nga një paraardhës dhe sipas miteve, shumica e perëndive të lashta kishin sy blu. Mbase sytë e kaltër janë ato që trashëguam nga “perënditë”? Mbase ishte një udhëtar me sy blu nga e ardhmja e largët? Kush e di!

3. Extraterrestrial intervention? | Unbelievable Reasons Why Blue-Eyed Humans Are Unique | Brain Berries

TË NGJASHME