HomeTeknologji

Ja sa para do të kishit nëse do të investonit 1000 dollarë në 4 nga kriptovalutat më të mira

2021 ishte një vit historik për kriptovalutat, si bitcoin dhe dogecoin, duke arritur nivelet më të larta të të gjitha kohërave dhe duke bërë milionerë investitorët. Tregu i përgjithshëm i kriptove kaloi 3 trilion dollarë  në vlerë dhe popullariteti në rritje i aktiveve dixhitale si tokenat e pandryshueshëm ose NFT-të, ndihmuan në sjelljen e teknologjisë së dikurshme në rrjedhën kryesore.

Ndërsa argumentet si bitcoin dhe dogecoin kanë nivele të ndryshme të zhvillimit teknologjik dhe mungesës, të dy panë rritje të fortë në 2021, së bashku me monedhat e tjera kryesore. 

Kur bëhet fjalë për kriptomonedha, mbani mend se performanca e kaluar nuk është garanci për kthimet në të ardhmen dhe ekspertët paralajmërojnë investitorët që të mos investojnë më shumë para në kriptomonedha sesa të humbasin.

Nëse vendosni të futeni në kripto, konsideroni të mos bëni një blerje të madhe menjëherë, por në vend të kësaj , mesatarizoni koston në dollarë  duke e shpërndarë atë në blerje më të vogla me kalimin e kohës.

Bitcoin

  • Çmimi më janar : 29,290 dollarë
  • Çmimi më 28 dhjetor: 47,795,40 dollarë

Një investim prej 1,000 dollarësh në bitcoin në fillim të vitit me një çmim prej 29,290 dollarësh do t’ju kishte blerë 0,034 token, të cilat do të vlejnë rreth 1,632 dollarë me çmimin e së martës pasdite prej 49,150 dollarë për monedhë.

Kriptomonedha më e madhe në botë sipas kapitalit të tregut pati një 2021 të fortë, me vlerën e saj që u rrit me rreth 65% nga 1 janari deri në fund të dhjetorit. Në shkurt, ajo arriti një kapak tregu prej 1 trilion dollarësh për herë të parë, por që atëherë është tërhequr në afërsisht 900 miliardë dollarë.

Eter

  • Çmimi më 1 janar: 730,30 dollarë
  • Çmimi më 28 dhjetor: 3,816,67 dollarë

Vlera e një eter të vetme, i blockchain Ethereum, është më shumë se 400% gjatë 12 muajve të fundit. Një blerje prej 1,000 dollarësh eter në 1 janar me një çmim prej 730,30 dollarë tani do të vlente rreth 5,226,16 dollarë me çmimin e së martës pasdite prej 3,816,67 dollarë.

Mbështetësit e Ethereum thonë se blockchain do të bëhet më i shkallëzueshëm, i sigurt dhe i qëndrueshëm pas përmirësimit të tij Eth2 , i planifikuar për vitin 2022, gjatë të cilit rrjeti do të zhvendoset në një model provë të aksioneve, ose PoS. Aktualisht, Ethereum funksionon në një  model të provës së punës , ku minatorët duhet të konkurrojnë për të zgjidhur enigmat komplekse në mënyrë që të vërtetojnë transaksionet. Ky model kritikohet shpesh për ndikimin e tij mjedisor pasi kërkon një sasi ekstreme të fuqisë kompjuterike.

Zhvendosja në PoS do t’i lejojë përdoruesit të vërtetojnë transaksionet sipas numrit të monedhave që mbajnë, në vend të pajisjeve të minierave me energji intensive që përdoren tani.

Solana

  • Çmimi më 1 janar: 1,53 dollarë
  • Çmimi më 28 dhjetor: 181,18 dollarë

Nëse do të kishit investuar 1,000 dollarë në kriptomonedhën vendase të blockchain Solana, SOL në fillim të vitit 2021, kur një monedhë kushtonte 1,53 dollarë, investimi juaj do të ishte rritur në rreth 118,418 dollarë me çmimin e së martës prej 181,18 dollarë.

Pavarësisht se u lançua vetëm në vitin 2020, Solana u rrit me më shumë se 13,800% gjatë vitit të kaluar dhe aktualisht është kriptomonedha numër 5 më e madhe me një kapak tregu mbi 57 miliardë dollarë. Solana shihet si një konkurrent i blockchain Ethereum. Themeluesi i saj, Anatoly Yakovenko, krijoi Solana për të mbështetur kontratat inteligjente, të cilat janë koleksione kodesh që kryejnë një sërë udhëzimesh në blockchain dhe krijimin e aplikacioneve të decentralizuara, ose dapps.

Dogecoin

  • Çmimi më 1 janar: 0,0056 dollarë
  • Çmimi më 28 dhjetor: 0,18 dollarë

Nëse vendosni 1,000 dollarë në dogecoin në fillim të vitit me një çmim prej 0,0056 dollarë për monedhë, tani do të vlente 32,142 dollarë me çmimin e së martës prej 18 cent. Jo keq për një shenjë dixhitale që filloi si një shaka e frymëzuar nga një meme.

Kriptomonedha, popullariteti i së cilës u ushqye pjesërisht nga Elon Musk, u rrit deri në 12,000% në gjysmën e parë të 2021. Megjithatë, vlera e dogecoin ra në gjysmën e dytë të vitit.


TË NGJASHME