HomeLifestyle

Ja se çfarë do të festojmë sot më 14 Shtator

Dita e Kryqit të Shenjtë

Kremtohet në 14 Shtator, dita e Kryqit të Shenjtë është një ditë që nderon dhe përkujton sakrificën që Jezu Krishti bëri në kryq për shpëtimin tonë. Kjo festë njihet gjithashtu si “Triumfi i Kryqit” në Kishën Katolike Romake dhe si “Lartësimi i Kryqit të Shenjtë” në kishën lindore. Herë pas here, kjo ditë do të quhet Dita e Shenjtë e Rrugës.

Dita e Kryqit të Shenjtë festohet me reflektim dhe me nderimin e Jezu Krishtit dhe sakrificën që ai bëri për shpëtimin e njerëzimit. Zakonisht festohet me ndonjë formë të shërbimit fetar, lutjes dhe reflektimit, por gjithashtu mund të festohet në mënyra të tjera. Mund të bëhen produkte të pjekura në formën e një kryqi – kjo përfshin gjëra të tilla si Buns kryq Hot dhe ëmbëlsira në formë kryqi. Traditat thonë se borziloku i ëmbël u rrit në kodrën ku u gjet Kryqi i Shenjtë, kështu që disa njerëz përdorin borzilok për të krijuar një pjatë të veçantë për Ditën e Kryqit të Shenjtë. Kjo mund të përfshijë supa borziloku, bukë ose pjata pesto.

KRYQI SIPAS SHKRIMIT TE SHENJTE. Pema... - Zyra e Katekizmit KOASH |  Facebook

Dita e lojrave me qitje

Dita e lojrave me qitje një festë publike zvicerane e cila përqendrohet rreth një festivali në të cilin përbërësi kryesor është një garë e qëlluar në Zürich, Zvicër. Isshtë një nga festat më të vjetra në Zvicër dhe është vërejtur si një festival deri në shekullin e 19-të. Kjo festë bie në fundjavën e dytë në shtator me bazë vjetore.

Sot, pjesëmarrësit që janë nga 13 deri në 17 vjeç dhe që banojnë në Zürich ose janë regjistruar në një shkollë në qytet, mund të hyjnë në konkurs. Pjesëmarrësit hyjnë në gara, e cila është në pjesën jug-perëndimore të Zürich dhe është e rrethuar nga një panair i madh. Gjatë këtij konkursi qitjeje, pjesëmarrësit do të përdorin një pushkë SIG SG 550 të Ushtrisë Zvicerane për të qëlluar në shënjestra. Garuesi me rezultatin më të mirë quhet “Schützenkönig”, i cili përafërsisht përkthehet në “mbreti i qitjes”. Rreth 33% e atyre që marrin pjesë do të marrin çmime – të cilat dhurohen nga firma private dhe individë të shquar në qytet. Nëse një person merr një çmim apo jo, varet plotësisht nga sasia e pikëve që merr.

Ky konkurs qitjeje është në qendër të një panairi të madh – i cili është ekuivalent në madhësi me disa nga panairet më të mëdha që mbahen në Shtetet e Bashkuara ose Mbretërinë e Bashkuar. Në këtë panair janë udhëtimet për argëtim dhe kabinat e ushqimit të çdo lloji. Një larmi ushqimesh të ndryshme zvicerane, dhe së fundmi ushqime në rrugë, shiten në kabinat e ushqimit të këtij festivali – një festival i cili zgjat 3 ditë. Disa nga ushqimet që shërbehen përfshijnë hamburgerë derri të tërhequr, raclette zvicerane, strudel & qumështor dhe pasta afgane.

Knabenschiessen in Switzerland

TË NGJASHME