HomeLifestyle

Ja se çfarë do të festojmë sot më

Dita Botërore e Turizmit
Dita Botërore e Turizmit është një ditë e cila festohet në 27 Shtator të çdo viti dhe është krijuar për të sjellë vëmendjen për rëndësinë e turizmit për komunitetin ndërkombëtar. Vendet në të gjithë botën, të mëdha dhe të vogla, varen nga turizmi për mbijetesën e tij ekonomike dhe për të nxjerrë në pah vlerat e tyre kulturore, shoqërore dhe politike. Kjo ditë u krijua në 27 Shtator sepse kjo ishte kur statutet e Organizatës Botërore të Tregtisë Botërore (UNWTO) u miratuan fillimisht.

Historia e Ditës Botërore të Turizmit
Më 27 Shtator, 1970, Bashkimi Ndërkombëtar i Organizatës Zyrtare të Udhëtimit (IUOTO) mbajti një takim të Asamblesë Speciale në Mexico City dhe miratoi Statutet e Organizatës Botërore të Turizmit. Dhjetë vjet më vonë, në 1980, dita do të njihej zyrtarisht si Dita Botërore e Turizmit.

Dita dhe Festimet e Ditës Botërore të Turizmit
Dita Botërore e Turizmit festohet në një numër mënyrash të ndryshme. Parqet dëfrim, muzetë dhe vendet e tjera kulturore që duan të tërheqin turistë dhe të mbështesin turizmin zakonisht do të ofrojnë një formë të hyrjes falas ose të reduktuar në këtë ditë. Sidoqoftë, një nga mënyrat më të rëndësishme që njerëzit të festojnë Ditën Botërore të Turizmit është të zgjedhin një vend që dëshironi ta vizitoni dhe ta vizitoni.

Çdo vit, ka një temë tjetër për Ditën Botërore të Turizmit. Tema e së parës në 1980 ishte “Kontributi i Turizmit në ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe në paqe dhe mirëkuptim të ndërsjellë”. Në 1991, tema ishte “Komunikimi, informacioni dhe edukimi: linjat elektrike të zhvillimit të turizmit” dhe në 2016, ishte “Turizmi për të Gjithë”.

Shënohet Dita Botërore e Turizmit - Telegrafi

Dita Kombëtare e Qumështit me Çokollatë
Një gotë qumësht me akull të ftohtë është e mirë, por një gotë me qumësht me çokollatë me akull është edhe më e mirë. Dhe kjo është arsyeja pse 27 shtatori festohet çdo vit si Dita Kombëtare e Qumështit me Çokollatë. Është një ditë ku njerëzit mund të lënë mënjanë mosmarrëveshjet e tyre mbi atë version të qumështit me çokollatë – llojet e qumështit të përzier më parë ose ato që bëhen në shtëpi me pluhur çokollate ose shurup. Në këtë ditë, të gjithë duhet të bashkohen dhe të bien dakord që qumështi i çokollatës është i mirë, pavarësisht se si bëhet.

Historia e Qumështit me Çokollatë
Megjithëse nuk jemi të sigurt se kush e shpiku Ditën Kombëtare të Qumështit me Çokollatë, ose kur u shpik, ne e dimë se kur vetë pija u shpik për herë të parë. Kjo pije u shpik për herë të parë nga Sir Hans Sloane i cili ishte një botanist irlandez që punonte në Xhamajka gjatë fillimit të shekullit të 18-të. Ndërsa historia tregohet nga Muzeu i Historisë Natyrore në Britani, atij iu dha një pije e bërë nga vendasit që përbëhej nga kakao e përzier me ujë. Ai e pa që shpikja ishte e bezdisshme, por gjithashtu zbuloi se nëse do të përzihej me qumësht në vend të ujit, ajo shijonte shumë më mirë. Ai më pas e mori këtë shpikje përsëri në Angli me të, ku u shit për shumë vite për cilësitë e supozuara medicinale.

Si të festojmë ditën e qumështit me çokollatë
Mënyra më e mirë për të festuar Ditën e Qumështit të Çokollatës është duke shijuar një filxhan të këndshëm qumësht çokollate. Nuk ka rëndësi nëse qumështi i çokollatës është i nxehtë apo i ftohtë, ose nëse është bërë me pluhur ose shurup çokollate. E rëndësishme është vetëm që një person të shijojë këtë pije në këtë ditë.

Nëse njerëzit duan të përhapin recetat e tyre të preferuara të qumështit me çokollatë ose të përdorin për qumështin me çokollatë në internet, ata mund të postojnë në mediat sociale duke përdorur hashtagun #ChocolateMilkDay.

Qumështi me çokollatë, energjia që i duhet organizmit kur stërvitemi |  Agjencia Telegrafike Shqiptare

TË NGJASHME