HomeLifestyle

Ja se çfarë do të kujtojmë dhe festojmë sot më 10 Shtator

Dita Botërore e Parandalimit të Vetëvrasjes

Dita Botërore e Parandalimit të Vetëvrasjes është një ditë e cila i përket datës 10 Shtator të çdo viti dhe është krijuar si një angazhim në të gjithë botën për të parandaluar vetëvrasjet, për të sjellë vëmendjen e publikut në vëmendjen e problemit të vetëvrasjes dhe për të ndihmuar shoqërinë të bëjë çfarë të mundet për të parandaluar vetëvrasjet tani dhe në të ardhmen. Në këtë ditë, ngjarjet dhe aktivitetet mbahen në një nivel lokal dhe global në të gjithë botën dhe rrisin ndërgjegjësimin se vetëvrasja është një problem i parandalueshëm, edhe pse ka shumë arsye të ndryshme pse njerëzit bëjnë vetëvrasje dhe shumë çështje komplekse që rrethojnë dhe kontribuojnë në të.

Në të gjithë globin, individë, agjenci dhe qeveri të gjithë bëjnë gjëra të ndryshme për të sjellë në qendër të vëmendjes vetëvrasjen dhe për të mbledhur njerëzit së bashku për të ndihmuar në gjetjen e një zgjidhjeje. Disa nga gjërat që janë bërë përfshijnë mbajtjen e konferencave për shtyp, krijimin e videove në lidhje me parandalimin e vetëvrasjes, mbajtjen e seminareve dhe konferencave arsimore, sigurimin e reklamave radiotelevizive duke nxjerrë në pah problemin, mbajtjen e shërbimit përkujtimor dhe vigjiljet e qirinjve. Më pas postoini ato ne mediat sociale duke i shoqëruar me hashtagun #worldsuicidepreventionday.

Vetvrasja si fenomen i perhapur - forumijone.online

Dita e Mësuesit ( Kinë )

Kjo festë, në interpretimet e saj të ndryshme, ka ekzistuar në Kinë që në Mesjetë. Mësuesit dhe trajnerët kanë qenë gjithmonë të nderuar dhe të respektuar në Kinë. Shumë shpesh mësuesit kanë vepruar si mentorë gjatë gjithë jetës, veçanërisht është e vërtetë për artet marciale tradicionale kineze.

Festa moderne u dha një status kombëtar në 21 Janar 1985. Nevoja urgjente për këtë festë në Kinë u shkaktua nga fakti që “revolucioni kulturor” në Kinë preu numrin e punëtorëve intelektualë – mësuesve, në veçanti. Qëllimi kryesor i prezantimit të Ditës së Mësuesit si një festë zyrtare, ishte dëshira e autoriteteve kineze për të rritur prestigjin e këtij profesioni. Që atëherë, më 10 shtator, ngjarjet festive për nder të specialistëve të sferës arsimore mbahen çdo vit në të gjithë Kinën.

Këtë ditë Kina zhvillon takime dhe ngjarje të festivalit. Ceremonitë e ndarjes së çmimeve po zhvillohen shumë shpesh. Nxënësit u japin lule dhe dhurata mësuesve të tyre. Mijëra nxënës dhe studentë falënderojnë mësuesit e tyre për punën e tyre të rëndësishme.

30 Happy Teachers' Day Quotes & Card Messages

TË NGJASHME