HomeLifestyle

Ja sesi “lindi” dita e Shën Valentinit

Dita e Shën Valentinit është festa më romantike në botë. Kremtuar çdo 14 shkurt, në këtë ditë, shumë njerëz i shprehin dashurin partnerit/es me fjalë të ndryshme ose me dhurata të veçanta.

Dita e Shën Valentinit ekziston për më shumë se 1500 vjet, por sipas disa traditave pagane, festat e “Dashurisë” ishin të njohura edhe në kohërat më të lashta. Në Romën e lashtë, më 15 shkurt, festohej më shumë se çdo datë tjetër. Quhej Lupercalia. Në këtë ditë, vajzat do të shkruanin letra dashurie, të cilat pastaj u vendosën në një enë të madhe. Burrat më pas do të tërheqnin letra të rastit dhe do të fillojnë të takojnë vajzën që i ka shkruar ato.

Sa i përket marrjes më moderne të kësaj feste, ka shumë legjenda që lidhen me emrin e Shën Valentinit. Më e popullarizuara prej tyre është historia e një predikuesi të krishterë i cili, në vitin 269, u martua me një grua Romake, megjithëse ishte e ndaluar dhe dënohej me vdekje. Për të ruajtur moralin ushtarak, perandori nxori një ligj që ndalonte legjendarët të martoheshin, pasi besohej se një burrë i martuar do të mendonte vetëm për gruan dhe familjen e tij, dhe jo për Perandorinë ose aftësinë ushtarake.

Shën Valentini simpatizoi luftëtarët dhe u përpoq t’i ndihmonte ata në çdo mënyrë të mundshme. Ai do të pajtonte të dashuruarit që grindeshin dhe do të shkruante letra në vend të tyre me deklarata dashurie, do t’u jepte lule bashkëshortëve të rinj dhe do të zhvillonte ceremoni të fshehta martese për ushtarin.

Kur Klaudia II mësoi për këtë, ai urdhëroi që prifti të burgosej dhe dhe më pas të ekzekutohej. Sipas legjendës, ndërsa Valentini ishte ende në qelinë e tij, vajza e verbër e burgosësit ra në dashuri me të. Por Valentini, duke qenë një prift që bëri një premtim të beqarisë, nuk mund tu përgjigjej ndjenjave të saj. Sidoqoftë, para ekzekutimit, më 13 shkurt, ai i shkruajti asaj një letër prekëse, ku rrëfeu ndjenjat e tij të vërteta ndaj saj. Ajo e mori letrën vetëm pas ekzekutimit, por nëse legjenda duhet të besohet, duke lexuar fjalët e dashurisë shëroi verbërinë e saj. Mund të supozojmë me siguri se kjo legjendë është edhe zanafilla për traditën e shkrimit të shënimeve të dashurisë më 14 shkurt.


TË NGJASHME