HomeLifestyle

Ja si ta mësoni fëmijën tuaj për paratë në çdo moshë

1.Mosha 2 deri 3 vjeç!

Fëmijët midis 2 dhe 3 vjeç nuk e kuptojnë vlerën e parave por ata mund të fillojnë ta bëjnë këtë duke mësuar emrat e monedhave. Fëmija juaj mund të kontrollojë monedha të ndryshme, të ekzaminojë ngjyrat dhe format e tyre dhe pastaj t’i përputhet me imazhin ndërsa diskuton mbi emrat.

A Financial Specialist Shares Tips on How to Teach Your Child About Money at Every Age

2.Mosha 4 deri në 5 vjeç!

Kur jeni në dyqan, jepni fëmijës një kupon. Thjesht bëni që ata të ndjehen sikur po ju ndihmojnë dhe po bëjn diçka të rëndësishme. Një mënyrë tjetër për të mësuar një parashkollor rreth parave është të krijoni një restorant imagjinar në shtëpi. Kjo është një mënyrë e mirë për të përgatitur fëmijën tuaj për darkat e ardhshme në botën e vërtetë. Kujtoni fëmijën tuaj pas darkës se duhet të paguajë faturën.

Fëmija juaj gjithashtu duhet të mësojë rëndësinë e pritjes. Është një aftësi vendimtare për kursimin dhe shpenzimin. Nuk ka nevojë t’i shpjegoni gjërat në detaje të mëdha. Filloni vetëm të prisni dhe të thoni që është një pjesë e jetës kur doni të merrni diçka që ju pëlqen.

Gjeni një lodër me çmim të arsyeshm që dëshiron fëmija juaj. Thuaju se duhet të presin dhe të kursejnë para për të marrë atë. Pastaj jepni fëmijës çdo javë, si 1 $, për shembull. Mos u jepni të gjitha paratë menjëherë.

A Financial Specialist Shares Tips on How to Teach Your Child About Money at Every Age

3.Mosha 6 deri në 8 vjeç!

Gjatë kësaj moshe fëmija juaj duhet të mësojë se si t’i vendos paratë e tyre. Ju mund t’u jepni atyre arka kursimi për të mbledhur paratë e tyre për qëllime të ndryshme. Hapni një llogari kursimi për fëmijën tuaj dhe shpjegoni se si është të keni depozita të rregullta dhe si banka i paguan njerëzit mbrapa për të kursyer paratë e tyre.

A Financial Specialist Shares Tips on How to Teach Your Child About Money at Every Age

4.Mosha 9 deri në 12 vjeç!

Kur fëmija juaj është 9 vjeç, mund të filloni të lexoni etiketat e çmimeve me fëmijën tuaj dhe t’i krahasoni ato. Kur zgjedhni një produkt, mos harroni të përfshini cilësi kur merrni vendime. Diskutoni ndryshimet me fëmijën tuaj dhe bëni zgjedhjen se çfarë të blini së bashku. Vendosni fëmijën tuaj përgjegjës për blerjet. Në këtë mënyrë, ata mund të mësojnë për përgjegjësinë thjesht mos u bëni presion shumë të madh.

A Financial Specialist Shares Tips on How to Teach Your Child About Money at Every Age

5.Mosha 13-15 vjeç!

Ekspertët thonë se kjo është një epokë e mirë për të mësuar në lidhje me tregun e aksioneve. Ju mund të bëni sikur të investoni në kompani me të cilat është njohur fëmija juaj, si Nike, Coca-Cola, dhe të tjerët. Shikoni lajmet financiare së bashku dhe shpjegoni gjithçka në terma të thjeshtë. Mundohuni të zgjoni ndonjë interes duke diskutuar mbi fitimin që do të fitoni, por mos harroni të përmendni rreziqet.

A Financial Specialist Shares Tips on How to Teach Your Child About Money at Every Age

Adoleshentët janë gjithashtu të mirëpritur për të diskutuar buxhetin e familjes, si nevojat dhe dëshirat.


TË NGJASHME