HomeShëndeti

Johnson:’Miqtë janë qetësues natyralë dhe më të efektshëm sesa morfina’

“Kur je i trishtuar, një mik hap zemrën tënde dhe të hedh një grusht dritë”, thotë një shprehje e Fabrizio Caramagna.

Epo ndihma e çmuar e njerëzve më të dashur për ne, për të kaluar nëpër periudha të vështira dhe madje edhe dhimbje fizike është konfirmuar nga shkenca: miqtë janë më të mirë se morfina!

A ekziston një lidhje midis shfaqjes së depresionit, niveleve më të ulëta të endorfinave dhe miqve të paktë? Sipas Katerina Johnson, koordinatore e studimit, përgjigja mund të ishte po: “Rezultatet janë interesante sepse hulumtimet e fundit sugjerojnë që qarku i endorfinës mund të ndërpritet nga çrregullime të tilla si depresioni dhe kjo gjithashtu mund të shpjegojë pse njerëzit në depresion shpesh bëjnë një jetë më të shkëputur nga shoqëria.”


TË NGJASHME