HomePolitikë

Karriera e habitshme e kryeministrit italian, nga lojtar amator në burrë shteti

Para nj? viti e gjysm? ai ishte nj? profesor i panjohur juridiku. Tani ai ?sht? kthyer n? nj? yll t? politik?s: Karriera e habitshme e Giuseppe Contes – bind?se, por pa bindje?

N? samitin e G7 n? fund t? gushtit n? Biarritz profesori n? fush?n e drejt?sis? Giuseppe Conte mendonte, se karriera e tij politike e nisur 15 muaj m? par? do t? mbyllej me kaq. “Un? nuk do t? vij s?rish” p?rgjigjej si n?n z? Conte ndaj pyetjes p?rkat?se. N? Rom? g?lonte kriza qeveritare ato dit?. L?vizja “Pes? yjet”, me t? cil?n ?sht? i af?rt Conte, pa qen? an?tar i saj, përpiqej me socialdemokrat?t t? krijonte nj? koalicion qeveris?s. Giuseppe Conte telefononte her? pas here me kryetarin e partis? socialdemokrate, Zingaretti dhe e bindte at?, se duhej ta provonte me at? si kryeminist?r.

Avokati t? t?rheq v?mendjen me m?nyr?n e tij t? qet? dhe me argumenta parimor?. Edhe me presidentin italian, Sergio Mattarella ai ka nj? fill t? mir? komunikimi. Italian?t e duan 55 vje?arin me origjin? nga Pulja, i cili hyri t?rthorazi n? politik?. SIpas sondazheve, Conte g?zon nj? reputacion me 58 p?rqind duke u renditur n? sondazhe i dyti pas Mattarellas si politikani m? i preferuar. „Avokati i popullit” krahasuar me figurat kryesore t? populist?ve si Matteo Salvini (Lega) dhe Luigi Di Maio (Pes? Yjet) duket i arsyesh?m, i qet? dhe i pjekur, mendojn? komentator?t n? Itali. Q? nga qershori 2018 Conte ka qen? fytyra e qeveris? populiste, ku ai m? shum? ishte noteri i qeveris?, e jo „presidenti i k?shillit t? ministrave”, q? pjes?risht nd?rmerrte nisma mjaft t? diskutueshme politike nga t? dyja partit?.

Italien Rom Vereidigung der neuen Minister (picture-alliance/AP/A. Medichini)

Betimi i qeverisë së re

“Un? nuk jam marionet?

At? e p?rqeshnin si „z?vend?s” t? z?vend?save t? tij, Salvini dhe Di Maio. Por n? Parlamentin Europian n? shkurt Giuseppe Conte u mbrojt: “Un? nuk jam marionet?. Un? p?rfaq?soj popullin tim “, k?shtu iu kund?rvu ai kritik?ve n? Strasburg.

Giuseppe Conte u emancipua vet?m pasi qeveria e tij e par? kishte d?shtuar. N? nj? fjalim q? mbajti duke deklaruar dor?heqjen ai kritikoi ashp?r ministrin e Brendsh?m, Matteo Salvini, q? ishte ulur pran? tij duke e akuzuar at? p?r „obsesion n? politik?n e migracionit”. Ai e akuzoi Salvinin si t? pap?rgjegjsh?m, sepse Italia e dob?suar ekonomikisht ka nevoj? p?r nj? qeveri solide p?r ta ndryshuar k?t? situat? – duke u zgjuar k?sisoj disi me vones?. E sikurse shkruan gazeta “Corriere della Sera” pas k?saj ndodhi mrekullia. Praktikisht avokati i urt?, Conte brenda pak dit?sh krijoi nj? raport me kryetarin e socialdemokrat?ve, Nicola Zingaretti, duke e bindur at? p?r nj? koalicion me l?vizjen Pes? Yjet. T? dy zhvilluan formul?n, q? Conte p?rmbledhtas e shpjegon: “Un? do t? garantoj, q? Pes? Yjet dhe socialdmeokrat?t nuk jan? vet?m nj? shum? e pjes?ve t? tyre, por nj? lidhje, nj? sintez?, nj? koalicion i v?rtet?.”

Italiens Präsident Mattarella trifft Premierminister Conte im Quirinal Palace in Rom (Reuters/F. Ammendola)

Conte dhe presidenti Matarella kanë një marrëdhënie të mirë

Kthes? e leht?

Pa ngurruar, papritur Conte nga nj? politik? m? shum? radikale e djatht? kaloi n? kahun e aleanc?s s? majt?. Themeluesi i Pes? Yjeve, humoristi Beppe Grillo, i dha bekimin k?saj nisme t? re n? nj? blogg t? tij. Koalicioni i ri do t? jet? „nj? qeveri pa politikan?”, shkruan Beppe Grillo. Avokati Conte e interpreton k?t? ironi t? Grillos, se k?shtu vet?m ai, „Jo politikani”, do t? b?het garanci p?r nj? faz? t? re n? politik?n italiane. Qysh n? muajt e fundit, euroskeptiku Conte i t?rhoqi deklaratat e tij t? m?parshme. N? bisedat me Komisionin e BE-s?, kancelaren Merkel dhe presidentin Macron, Conte ia doli q? t? pengoj? procesin e deficitit kund?r Italis? me borxhe t? m?dha. Ai deklaroi, se „projekti m? i r?nd?sish?m i qeveris? s? ardh?shme do t? jet? buxheti i vitit 2020?, q? do ta kthej? Italin? n? shtegun e rritjes ekonomike, do t? hap? vende pune e do t? sjell? investime.”

Sa i p?rket politik?s s? jashtme mbetet i paqart? drejtimi q? do t? ndjek? qeveria „Conte II”, sidoqoft? ai do t? jet? fleksib?l. DW


TË NGJASHME