HomeShëndeti

Këto janë 3 problemet e zakonshme të gjumit

Ka shumë arsye për privimin e gjumit: puna, punët e shtëpisë, shqetësimet, ahengjet apo televizioni janë vetëm disa.

Ndërsa flemë, trupat tanë sekretojnë hormone që ndikojnë në disponimin, energjinë, kujtesën dhe përqendrimin tonë. Hulumtimet e fundit kanë treguar se mungesa kronike e gjumit mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut dhe të kontribuojë në problemet me diabetin.

Problemi 1: Nuk mund të bini në gjumë – nuk mund të qëndroni në gjumë

Shumica e njerëzve përjetojnë pagjumësi afatshkurtër në disa kohë. Pagjumësia përfshin të keni probleme të flini, të keni probleme të riktheheni në gjumë dhe të zgjoheni shumë herët. Pagjumësia është më e zakonshme tek femrat, tek njerëzit me histori depresioni dhe tek njerëzit më të vjetër se 60 vjeç. Pagjumësia e përkohshme mund të shkaktohet nga:

  • Dëgjimi i një zhurme
  • Një ngjarje stresuese si humbja e një pune apo vdekja në familje apo edhe ngjarje katastrofike.
  • Disa ilaçe mund t’ju mbajnë zgjuar, veçanërisht ato që trajtojnë ftohejen dhe alergjitë, sëmundjet e zemrës, tensionin e lartë dhe dhimbjen.
  • Zakonet e këqija që sabotojnë gjumin tonë duke përfshirë pirjen e alkoolit dhe të ngrënit shumë afër gjumit.

Pagjumësia afatshkurtër zgjat vetëm disa ditë dhe zakonisht nuk është shkak për shqetësim.

Pagjumësia konsiderohet kronike kur zgjat shumicën e netëve për disa javë ose më shumë. Kjo gjendje afatgjatë meriton vëmendjen profesionale. Nëse nuk jeni të sigurt nëse keni pagjumësi kronike, ekspertët sugjerojnë ta shikoni ashtu si të keni dhimbje koke. Nëse kjo vazhdon çdo ditë, dhe asgjë që ju bëni nuk duket se ju ndihmon, duhet të shihni një profesionist të kujdesit shëndetësor.

Problemi  2: I përgjumur gjatë ditës

Ndjenja e lodhur çdo herë e më shumë gjatë ditës është normale. Por nuk është normale që përgjumja të ndërhyjë në aktivitetet tuaja rutinore. 

Nëse ndjeheni të përgjumur shpesh gjatë ditës, thjesht do të duhet të bëni më shumë kohë për të fjetur. Ekspertët thonë se shumica e të rriturve u duhet të paktën tetë orë gjumë çdo natë që të pushojnë mirë, por kjo ndryshon nga personi në person. Në fund të fundit ju duhet të flini për numrin e orëve që ju duhen për ju të ndjeheni të pushuar, të rifreskohen dhe të jeni vigjilent plotësisht ditën tjetër. 

Problemi  3: Gërhitja

Gërhitja është frymëmarrje e zhurmshme gjatë gjumit që ndodh kur strukturat e relaksuara në fyt lëkunden dhe bëjnë zhurmë. Gërhitja është e padëmshme, megjithëse mund të jetë një telash që ndërhyn në gjumin e të tjerëve. Ato mund të ndalen me ndryshime në stilin e jetës, siç janë:

Humbja e peshës

Prerja e duhanit dhe alkoolit

Ndryshimi i pozicioneve të gjumit

Nëse gërhitja juaj është me zë të lartë, e shpeshtë dhe keni përgjumje të tepruar gjatë ditës, mund të keni apnea të gjumit. 

Kur një person me apnea të gjumit përpiqet të marrë frymë në ajër, ai krijon thithje që shemb prurjen e erës dhe bllokon rrjedhën e ajrit. Nivelet e oksigjenit në gjak bien dhe truri zgjon personin, i cili më pas gërhit. Ky cikël përsëritet zakonisht shumë herë gjatë natës. Ajo rezulton në zgjime të shpeshta që i pengojnë njerëzit të arrijnë fazat më të thella të gjumit, gjë që i lë ata të përgjumur gjatë ditës.


TË NGJASHME