HomeLifestyle

Këto janë këshillat më të mira skandinave për të mos i çuar dëm ditët e jetës suaj

Për shumë kohë shtëpia është idealizuar si një vend për t’u shkëputur, për të shpëtuar, e për t’u strehuar nga pjesa tjetër e botës: e sistemuar, ndërsa bota atje jashtë është kaotike; personale, ndërsa bota atje jashtë është përgjithësuese; private, aty ku bota është publike.

Ajo që kanë kuptuar skandinavët më mirë se të tjerët e që do ta shohim në rreshtat e mëposhtëm është mënyra sesi mund të ndjehemi si në shtëpi kur jemi në publik; dhe pse shtëpia nuk është një vend për t’u shkëputur nga bota sociale, por është pikëvështrimi nëpërmjet të cilit ne e shohim atë.

Stili skandinav po fiton gjithnjë e më shumë tifozë, përfshirë njerëz që jetojnë jashtë pjesës veriperëndimore të Evropës. Është një mënyrë e të menduarit që përhapet jo vetëm në banesën tuaj, por edhe në stilin tuaj të veshjeve dhe qëndrimin që keni ndaj jetës në përgjithësi. Nuk është rastësi që Danimarka dhe Norvegjia janë në krye të listës së vendeve më të lumtura. Pra, nëse dikush e kupton lumturinë, atëherë janë padyshim skandinavët.

Ne kemi lexuar në lidhje me stilin e jetës skandinave dhe kemi gjetur se gjithçka që ka lidhje me lumturinë fillon nga shtëpia.

Brendësia: minimalizmi dhe funksionalitet

Parimet themelore të një ambienti të brendshëm të stilit skandinav janë thjeshtësia dhe komoditeti. Niki Brantmark, autori i blogut Shtëpia ime Skandinave, këshillon përzierjen e artikujve të brendshëm të cilësisë së mirë dhe moderne duke u dhënë përparësi materialeve natyrore.

Stili skandinav ka të bëjë me cilësinë, jo sasinë. Banorët e Norvegjisë, Danimarkës dhe Suedisë nuk përpiqen të zotërojnë shumë gjëra – është më mirë të kesh vetëm një kolltuk në një dhomë në vend të 2 ose 3, nëse është i rehatshëm, i fortë dhe do të zgjasë për shumë vite.

Skandinavët zakonisht përdorin bimë jeshile dhe batanije të buta si zbukurime, dhe ata mund të vendosin një ose 2 jastëkë me ngjyra në divan për të krijuar një theks të ngjyrave.

Veshjet: Gjëja e rëndësishme është prakticiteti

Minimalizmi skandinav në rroba bazohet në të njëjtat parime si brendësia e shtëpisë – të cilat janë thjeshtësia, komoditeti dhe prakticiteti. Duke parë koleksionet e veshjeve të krijuara nga stilistët suedezë, ju menjëherë i kushtoni vëmendje prerjes lakonike, mungesës së asimetrisë dhe numrit të vogël të elementeve dekorative.

Veshjet e çdo banori të Norvegjisë ose Danimarkës sigurisht që do të përmbajnë rroba themelore si një T-shirt i thjeshtë, një këmishë klasike, një xhaketë lëkure dhe, natyrisht, një pallto. Palltot mund të vishen gjatë verës, por ato duhet të jenë të holla dhe të lehta. Skandinavët zgjedhin gjëra me ngjyra natyrale klasike ose të thjeshta.

Pastrimi: Mos kini frikë të hidhni gjëra të panevojshme.

Libri i Margareta Magnusson, Arti i Butë i Pastrimit është shumë i popullarizuar në Suedi. Koncepti i saj sugjeron të mendoni për atë që ju do të lini pas: një shtëpi plot me gjëra të panevojshme, ose një hapësirë ??ku çdo detaj është i mbushur me kuptim dhe kujtime?

Udhëzuesi i Margareta është i përshtatshëm për të gjithë ata që duan të çlirojnë shtëpinë e tyre nga sende të panevojshme. Ky lloj pastrimi nuk ka të bëjë vetëm me pluhurin dhe vendosjen e gjërave në vendet e tyre, por ka të bëjë me rimendimin e mënyrës suaj të jetës.

Rekomandohet të filloni këtë pastrim me veshjet tuaja, sepse ndarja me rrobat do të jetë më e lehtë sesa me një lloj sendi, dhe me siguri do të gjeni rroba që nuk i vishni më në rafte. Magnusson këshillon të renditni të gjitha rrobat tuaja në 2 pirgje – në grumbullin e parë, vendosni rroba që vishni rregullisht dhe hiqni qafe gjithçka tjetër.

Materiale natyrore dhe ushqim i shëndetshëm

Skandinavët vlerësojnë me të vërtetë gjithçka që është e natyrshme, dhe kjo vlen jo vetëm për brendësinë e shtëpisë së tyre, por edhe për veshjet dhe ushqimin e tyre. Një familje skandinave ka dysheme druri në shtëpinë e tyre, një tavolinë lisi e bërë nga një dërrasë e tërë në dhomën e ngrënies, në veshjet e tyre mbizotërojnë liri, leshi dhe sendet prej lëkure, dhe ata më mirë do të konsumonin peshk dhe perime të pjekura për darkë sesa të porositnin pica. Nocioni popullor i hyges, apo lumturisë daneze, nuk është padyshim për porositjen e ushqimit të gatshëm, por për diçka shtëpiake, të gatuar me duart tuaja.

Mënyra e jetesës: Shijoni gjërat e thjeshta.

Në Skandinavi, ekzistojnë disa koncepte, dhe secili prej tyre i referohet një lloji të caktuar jetese. Ju keni dëgjuar ndoshta për lagomën ose një të keqe, dhe danezët dolën me një filozofi të jetës të quajtur “lykke”. Ekziston një ndryshim midis të gjitha këtyre, por në të njëjtën kohë, ato kanë shumë të përbashkëta. Në cilindo nga këto koncepte, do të gjeni të njëjtin mesazh – duhet të jeni në gjendje të shijoni gjërat e thjeshta.

Një mbrëmje me të dashurit, disa orë vetëm me një libër të mirë, një filxhan me çokollatë të nxehtë pas një shëtitje në dimrin e ftohtë, ose era e freskisë pas shiut – thjesht duhet të gjeni diçka që ju sjell gëzim.

Për t’u afruar me stilin e jetës skandinave, rrethoni veten me rehati, kudo që të jeni. Çdo vend ku kaloni shumë kohë, si tavolina apo zyra juaj, duhet të jetë një vend ku mund të kaloni këndshëm kohën. Sillni bimë, pintoni dhe kornizoni fotografi të bukura dhe pastroni hapësirën e punës.


TË NGJASHME