HomeLifestyle

Këto janë ushqimet që nuk duhet t’i ngrohni më kurrë në mikrovalë

E shpikur për herë të parë rastësisht në vitet 1940, mikrovala është tani një nga pajisjet kryesore të kuzhinës në çdo familje. Ndërkohë që kjo pajisje do të thotë komoditet për gatim dhe ngrohje, ka lloje specifike të ushqimeve që duhet të shmangni ngrohjen në mikrovalë me çdo kusht.

Duke mësuar se cilat janë ato ushqime që mikrovala nuk i pranon, ju pakësoni shanset për një rastësi të mundshme që mund të ndodhë.

1.Vezët e ziera

Kur ngrohni një vezë të zier në mikrovalë, avulli ndërtohet nga molekulat e ujit duke shkaktuar një grumbullim të presionit. Meqenëse vezët kanë një membranë dhe lëvozhgë të hollë, ato nuk janë në gjendje të mbajnë të gjithë presionin, i cili mund të çojë në një shpërthim në mikrovalë.

2.Karrotat

Megjithëse karrotat mund të gatuhen dhe të ngrohen në një mikrovalë, karotat e papërpunuara, veçanërisht ato me lëvore mund të jenë të rrezikshme. Nëse karotat nuk lahen siç duhet dhe kanë ndonjë mbetje të papastër, mineralet në tokë mund të shkaktojnë shkëndija në mikrovalë.

3. Mishi i pjekur

Mishi i pjekur nuk është një nga ushqimet më ushqyese pasi ato përmbajnë sasi të larta kripe, aditivësh, kimikatesh dhe konservues. Por kur shtoni rrezatim mikrovale në mishin tuaj dhe në ushqime të konservuara, nivelet e kolesterolit tuaj mund të rriten, gjë që mund të çojë në probleme të zemrës. Mënyra më e sigurt për të ngrohur proshutat dhe sallamet tuaja është në skarë ose në tigan.

4. Uji

Ngrohja e ujit në mikrovalë mund të duket si opsioni juaj më i thjeshtë. Por studimet tregojnë se shumë raste të djegies vijnë nga uji i djegur që nxehet në mikrovalë. Valët elektromagnetike në një mikrovalë mund të shkaktojnë mbinxehje të ujit, gjë që i bën molekulat e ujit të paqëndrueshme dhe mund të shkaktojnë zierje intensive dhe madje mund të çojë në shpërthim!

5. Speca djegës

Specat djegës, veçanërisht ato me të vërtetë pikante, përmbajnë nivele të larta të kapsaicinës, e cila mund të jetë mjaft e rrezikshme. Kur kapsaicina është e ekspozuar ndaj valëve elektromagnetike në një mikrovalë, ajo mund të jetë e prirur për të marrë flakë! Zjarri dhe tymi që do të lirohet nga mikrovala mund të shkaktojë acarim të lëkurës dhe ndjesi djegieje.

6. Mishi i pulës

Pula është një faktorët kryesorë për përhapjen e salmonelës, veçanërisht kur nuk është gatuar siç duhet! Kur gatuani një pjesë të pulës së gjallë në mikrovalë, shanset për gatim të barabartë dhe të plotë janë shumë të vogla, duke e bërë atë një rrezik të mundshëm për ndotjen bakteriale. E njëjta gjë mund të thuhet për pjesët e tjera të mishit të papërpunuar. Është më mirë të gatuani mish tërësisht, në nxehtësi të drejtpërdrejtë, si në një tigan, në skarë ose në furrë.

7. Domate & salcë domate

Ashtu si vezët e ziera, domatet mund të shkaktojnë një shpërthim kur kalojnë shumë kohë në mikrovalë. Për shkak të përmbajtjes së lëngshme, grumbullimi i presionit bën që ato të flluskojnë dhe të lëshojnë lëng, duke shkaktuar shpërthim të saj.


TË NGJASHME