HomeShëndeti

Këto ushqime janë të dëmshme për fëmijët

Shumë fëmijë fillojnë të hanë ushqime që përmbajnë shumë sheqer në një moshë shumë të re kështu që ushqimi normal nuk duket më tërheqës për ta. Ka edhe ushqime që fëmijët nuk duhet t’i hanë për shkak të karakteristikave fiziologjike të trupit të tyre.

1.Lëng!

Një gotë lëng përmban 5-6 lugë sheqer. Sheqeri i tretur menjëherë përthithet në rrjedhën e gjakut e cila është e keqe për metabolizmin e karbohidrateve. Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon të hahet fruta në vend që të pini lëng. Falë fibrave në fruta, lëngu përthithet gradualisht.

7 Harmful Foods We Often Give to Our Children

2. Kos!

Në mënyrë që të zgjidhni një kos të shëndetshëm, duhet të lexoni përbërësit. Së pari, mos blini produktet më të rrezikshme të kosit që nuk ruhen në frigorifer, por në rafte të hapura. Së dyti, blini kos natyral në vend të atyre të ëmbël.

7 Harmful Foods We Often Give to Our Children

3.Drithëra!

Këto ushqime nuk përmbajnë elemente të shëndetshme. Por ajo që ata përmbajnë është shumë sheqer. Të gjithë elementët e shëndetshëm të misrit, grurit dhe tërshërës hiqen gjatë prodhimit dhe mbeten vetëm karbohidratet. Është shumë e vështirë të ngopësh urinë me këtë ushqim, kështu që vetëm disa orë më vonë, fëmija do të mbetet përsëri i uritur. Një zëvendësim i mirë është tërshëra. Ju mund të shtoni fruta dhe arra për ta bërë atë më tërheqës për fëmijët.

7 Harmful Foods We Often Give to Our Children

4.Mjalti!

Fëmijët para moshës 2 vjeç nuk duhet të hanë mjaltë. Kjo nuk ka të bëjë vetëm me një reaksion alergjik të mundshëm, por ndonjëherë mjalti përmban baktere që mund të çojnë në një sëmundje infektive serioze të quajtur botulizëm.

7 Harmful Foods We Often Give to Our Children

5.Rrush!

Rrushi përmban vitamina dhe minerale që u duhen fëmijëve. Por ekziston një arsye përse fëmijëve nuk duhet të lejohen t’i hanë. Ata janë të mëdhenj, të rrëshqitshëm dhe një fëmijë mund ta mbysë. Bananet janë një zëvendësim i shkëlqyeshëm për fëmijët më të vegjël se 2 vjeç.

7 Harmful Foods We Often Give to Our Children

6.Multivitamina për fëmijë!

Vitaminat janë një temë mjaft e diskutueshme. Një gjë është se prindërit shpesh mbështeten në njohuritë dhe përvojën e tyre në vend që të këshillohen me një ekspert. Pavarësisht se sa duken vitamina të padëmshme ato duhet të rekomandohen vetëm nga mjekët. Fëmijët duhet të marrin vitaminat e tyre të nevojshme nga ushqimi, nuk ka nevojë t’u jepni atyre ndonjë shtesë.

7 Harmful Foods We Often Give to Our Children

7.Qumësht!

Përballë një zgjedhje midis një pije me gaz dhe qumështit, çdo prind me siguri do të zgjidhte qumështin. Por siç rezulton, ai është po aq i rrezikshëm sa pija me gaz dhe përmban shumë yndyrë dhe sheqer.

7 Harmful Foods We Often Give to Our Children

TË NGJASHME