HomeShëndeti

Kjo është arsyeja pse ju dalin sytë e kuq në fotografi

Megjithëse teknologjia ka thjeshtuar artin e bërjes së fotografive, efekti i syve të kuqërremë akoma shkatërron fotografitë tona të bukura kohë pas kohe. Ne vendosëm të hetojmë se çfarë e shkakton këtë efekt.

Në dritën e ulët të ambientit, pupili zmadhohen për të lejuar që më shumë dritë të hyjë në sy. Kur drita nga blici hyn në sytë tuaj, pupili nuk ka kohë të mjaftueshme për t’u ngushtuar. Prandaj, sasia e dritës që hyn në sytë tuaj reflekton nga enët e kuqe të gjakut të koroidit, një shtresë e indit lidhës në pjesën e pasme të syrit. Kur blici i një aparati fotografik ndriçon retinën e pasur me gjak, rezulton në efektin e syve të kuq.

Arsyeja pse keni sy të kuq është sepse ju ngulni sytë drejtpërdrejt në lentet e kamerës. Ju mund të eleminoni efektin e syve të kuq thjesht duke parë një llambë aty pranë pak para se të bëni foton.

Për të zvogëluar efektin e syve të kuq, shumica e kamerave moderne dërgojnë sinjal para blicit përfundimtar, duke u dhënë pupilit tuaj kohë të mjaftueshme për t’u ngushtuar dhe përshtatur.

Intensiteti i reflektimit ndryshon nga një person tek tjetri, në varësi të madhësisë së pupilit dhe moshës si dhe ngjyrës së syve të një individi. Njerëzit me lëkurë të lehtë dhe sy blu ose jeshil kanë më pak melaninë dhe mund t’i bëhen sytë e kuq në foto më shpesh.

Efekti me shkëlqim i syve shfaqet në sytë e kafshëve të natës që kanë një shtresë indi të quajtur Tapetum Lucidum. Kjo shtresë indi ndihmon kafshët të shohin më mirë në errësirë ??duke vepruar si reflektor, duke marrë dritën e reflektuar dhe duke e reflektuar atë drejtpërdrejt.


TË NGJASHME