HomeLajme

Kjo është historia e këmbëve lotus (FOTO)

Origjina e “fashosjes së këmbës” kineze, si dhe traditat e kulturës kineze në tërësi, kthehen në antikitetin e ngathët – në shekullin e 10-të.

Në Kinën e lashtë, vajzat filluan të fashonin këmbët e tyre nga mosha 4-5 vjeç (foshnjat e gjirit ende nuk mund të duronin vuajtjet e fashave të ngushta që sakatuan këmbët).

Si rezultat i këtyre mundimeve, nga rreth 10 vjeç, rreth 10 centimetra “këmbë zambak uji” ishin formuar te vajzat. Më vonë, ato filluan të mësojnë ecje të sakta prej “të rrituri”. Dhe pas dy ose tre vitesh, ato ishin tashmë vajza të gatshme për të ecur. Falë kësaj, bërja e dashurisë në Kinë u quajt “një shëtitje midis lotusit të artë”.

Fashimi i këmbëve vlerësohej si i domosdoshëm dhe i bukur, praktikohej për dhjetë shekuj. Sidoqoftë, u bënë përpjekje të rralla për të “çliruar” këmbën, megjithatë, ata që kundërshtuan ritin ishin “korra të bardha”.

Fashimi i këmbëve është bërë pjesë e psikologjisë së përgjithshme dhe kulturës popullore. Në përgatitje të martesës, prindërit e dhëndrit fillimisht pyetën për këmbën e nuses dhe më pas për fytyrën e saj.

Këmba konsiderohej cilësia e saj kryesore e njeriut.

Gjatë procesit të fashimit, nënat i ngushëlluan vajzat e tyre, duke u tërhequr atyre perspektivat marramendëse të një martese që varej nga bukuria e këmbës së fashuar.

Më vonë, një eseist, me sa duket një njohës i shkëlqyeshëm i këtij zakoni, përshkroi 58 lloje këmbësh të “gruas lotus”, secila e vlerësuar në një shkallë 9-pikëshe. Për shembull:

Llojet: petal zambak uji, hënë e re, hark i hollë, xhiruar bambu, gështenjë kineze.

Karakteristika të veçanta: puffiness, butësi, hir.

Klasifikacione: Hyjnore (A-1): jashtëzakonisht e fryrë, e butë dhe e këndshme.

E mrekullueshme (A-2): e dobët dhe e sofistikuar.

E gabuar: thembra e madhe në formë maje, duke dhënë mundësinë e ngjitjes.

Edhe pronari i Lotusit të Artë (A-1) nuk mund të mbështetej në dafinat e saj: ajo duhej të ndiqte vazhdimisht dhe me përpikëri etiketimet, të cilat vendosën një numër kufizimesh:

1) mos ecni me majë të gishtave të ngritur;

2) mos ecni me këmbë të paktën të dobësuara përkohësisht;

3) mos e lëviz skajin gjatë uljes;

4) mos i lëviz këmbët kur pushoni.

I njëjti eseist përfundon traktatin e tij me këshillat më të arsyeshme (natyrisht, për burrat): «Mos i hiqni fashat për të parë këmbët e zhveshura të një gruaje, kënaquni me pamjen. “Ndjenja juaj estetike do të ofendohet nëse e shkelni këtë rregull.”

Edhe pse është e vështirë të imagjinohet për evropianët, “këmbë zambak uji” nuk ishte vetëm krenaria e grave, por edhe objekti i dëshirave më të larta estetike dhe seksuale të burrave kinezë. Dihet që edhe një paraqitje e shpejtë e “këmbëve të zambakut” mund të shkaktojë një sulm të rëndë të ngjalljes seksuale te burrat.

“Të zhvishje” një këmbë të tillë ishte kulmi i fantazive seksuale të burrave të lashtë kinezë. Duke gjykuar nga kanonet letrare, “këmbët e zambakut” ideale ishin pa dyshim të vegjël, të hollë, të theksuar, të lakuar, të butë, simetrik dhe … aromatik.


TË NGJASHME