HomeShowbiz

Kjo pikturë ka një kuptim të fshehur që askush nuk e ka kuptuar deri më sot

Vincent van Gogh pikturoi “Natën e tij të famshme me Yje” një vit para vdekjes, në qershor 1889. Jo vetëm që është një nga veprat më të mëdha të artistit, por është gjithashtu një nga veprat më të rëndësishme të artit në historinë e pikturës perëndimore.

Në vitin 2004, vëzhgimet duke përdorur “Teleskopin Hapësinor Hubble” zbuluan re të pluhurit dhe gazit që vërtiteshin rreth një ylli të largët. Dhe siç pohojnë astronomët, këto imazhe të Galaktikës duken padyshim si Nata me Yje e Vincent van Gogh.

This famous painting has a hidden meaning no one ever understood until now

Shkencëtarët filluan të studiojnë se si punët e artistit lidhen me zbulimin aktual dhe zbuluan se ekziston një model i veçantë i strukturave të lëngshme të trazuar në shumë nga pikturat e Van Gogh.

This famous painting has a hidden meaning no one ever understood until now

Siç rezulton, ndërsa piktori i famshëm Hollandez ishte në një azil në Francë, ai kapi një nga konceptet më komplekse dhe të pakapshme në shkencë, turbulencën.

This famous painting has a hidden meaning no one ever understood until now

Në dinamikën e lëngjeve, turbulenca është termi që përdoret për të përshkruar rrjedhën e lëngjeve me një çrregullim të dhunshëm, ku skuqjet e mëdha zhvillohen për të formuar struktura në shkallë më të vogël; nga ana tjetër, këto mjegulla më të vogla i nënshtrohen të njëjtit proces, duke shkaktuar mjegulla edhe më të vogla. Për shembull, turbulenca shkakton formimin e reve. Duket kështu:

This famous painting has a hidden meaning no one ever understood until now

Më shumë se njëqind vjet më parë, në një periudhë vuajtjesh të forta, Van Gogh ishte disi në gjendje të perceptonte dhe përshkruante një nga fenomenet më të vështira që natyra ka prodhuar ndonjëherë dhe të bashkojë misteret më të mëdha të lëvizjes dhe dritës në mendjen e tij.

Ky zbulim inkurajoi shkencëtarët të kontrollonin punimet e impresionistëve të tjerë për të mësuar nëse ata mund të përshkruanin turbulencën në të njëjtën mënyrë. Por studimi tregoi se pikturat e tyre nuk janë aq të sakta sa i përket matematikës, krahasuar me kryeveprat e Van Gogh. “As The Scream” nga Edvard Munch nuk mund të përputhej kurrë me Natën e Yjeve.

This famous painting has a hidden meaning no one ever understood until now

Pra, në kohërat më të errëta të jetës së tij, Van Gogh arriti të kapte një nga konceptet më komplekse dhe të ndërlikuara në fizikë dhe matematikë.

This famous painting has a hidden meaning no one ever understood until now

Shikoni këtë video për të mësuar më shumë rreth turbulencës dhe pikturave të Van Gogh:


TË NGJASHME