HomeSociale

Krizë për banane? Kolumbia shpall emergjencë kombëtare

Kolumbia ka shpallur emergjencë kombëtare pasi u zbulua një kërpudhat që shkatërron bananet në tokën e saj. Zyrtarët gjetën organizmin Fusarium tip 4 (TR4), i cili gjithashtu ka goditur të lashtat në Azi, në rreth 180 hektarë në provincën verilindore të La Guajira.

Zbulimi ka ngjallur frikë nga mungesën në mbarë botën, pasi në Amerikën Latine gjenden 4 nga 5 prodhues kryesor të bananes për tregun e eksportit.

Instituti Bujqësor Columbian (ICA) tha se tashmë ka zhdukur bimët në të gjithë zonën e prekur dhe do të rrisë masat e kontrollit sanitar në të gjitha portet, aeroportet dhe pikat kufitare.

Menaxheri i përgjithshëm i ICA, Deyanira Barrero Leon, shtoi se policia dhe ushtria ishin hartuar për të ndihmuar në trajtimin e përhapjes, së bashku me ekspertë nga Australia, Holanda, Brazili dhe Meksika.

“Ne po përgjigjemi me gjithçka që kemi mundësi”, tha ajo.

Do të përdoren fluturime vëzhgimi dhe inspektime në terren, ndërsa qeveria do të marrë parasysh financimin e eksportuesve të vegjël dhe të mesëm për të ndihmuar ata të forcojnë biosigurinë.

Grupi i bananeve të prekura – i njohur si Cavendish – janë eksporti i tretë më i madh bujqësor i Kolumbisë me shitje prej 866.2 milion dollarë në 2018, dhe janë veçanërisht të prekshëm për shkak të mungesës së diversitetit gjenetik.

Nuk ka trajtim për kërpudhat, për të cilat ekspertët thonë se mund të vazhdojnë në tokë për dekada të tëra.


TË NGJASHME