HomePolitikë

Kryediplomati Blok flet për negociatat, ja porosia për Shqipërinë

Ministri i Jashtëm i Holandës, Stef Blok gjatë një vizite në Serbi, thotë se vendi tij mbështet integrimin e Ballkanit Perëndimor në Union, duke veçuar se Maqedonia e Veriut ka përparime të dukshme në fushën e sundimit të ligjit.

Sipas tij, Shqipëria duhet të tregojë rezultate të qëndrueshme në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Gjatë një interviste për gazetën serbe “Danas”, kryediplomati holandez thekson Këshilli Evropian do t’i kthehet temës së negociatave të pranimit përpara Samitit të Ballkanit Perëndimor në maj të vitit 2020.

“Padyshim që është perspektiva e BE-së për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, Holanda i mbështet ato fuqishëm. Vendi im përshëndeti përparimin e bërë në të dy vendet që përmendni. Për sa i përket Maqedonisë së Veriut, është arritur shumë kur bëhet fjalë për sundimin e ligjit. Për më tepër, Marrëveshja e Prespës midis Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut është me të vërtetë një shembull për rajonin. Gjithashtu, unë mirëprita hapat pozitivë të Shqipërisë. Një rezultat i veçantë ishte procesi i verifikimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve. Ka pasur reforma të rëndësishme ligjore dhe janë krijuar institucione të reja gjyqësore. Sidoqoftë, përpara fillimit të negociatave të pranimit, Shqipëria duhet të tregojë rezultate të qëndrueshme në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Këshilli Evropian do të kthehet në temë (negociatat e pranimit) përpara Samitit të Ballkanit Perëndimor në maj 2020. Si më parë, ne do të mbështesim Maqedoninë së Veriut dhe Shqipërinë në punën e tyre për të ardhmen në BE. Periudha e ardhshme mund të përdoret për të reformuar më tej sundimin e ligjit. Të dy qeveritë njoftuan se do të vazhdojnë me këto reforma. Ne jemi të gatshëm t’i ndihmojmë ata”, theksoi ai.

Ai u pyet edhe për ndikimin e “faktorëve të jashtëm” në rajon. “Nuk besoj se kjo do ta drejtojë rajonin drejt faktorëve të tjerë të jashtëm. Të dy vendet anëtare të BE-së dhe vendet e Ballkanit Perëndimor mbeten të përkushtuar ndaj perspektivës evropiane të rajonit. Për më tepër, BE-ja mbetet deri tani partneri më i madh tregtar, investitori i huaj dhe partneri i bashkëpunimit në rajon. Për shembull, 67 përqind e eksporteve serbe shkojnë në BE, dhe 70 përqind e IHD-ve në Serbi vijnë nga vendet e BE-së. Sigurisht, vendet e Ballkanit Perëndimor janë të lirë të marrin vendime sovrane në lidhje me marrëdhëniet e tyre me vendet e treta ose organizatat ndërkombëtare. Sidoqoftë, anëtarësimi në BE nënkupton gjithashtu përgjegjësi për aderimin në politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së”, shtoi ai.

Ai u pyet edhe për çështjen e shkëmbimit të territoreve midis Kosovës dhe Serbisë, duke theksuar se “duhet treguar kujdes me idetë e ndarjes së njerëzve përgjatë vijave etnike, veçanërisht duke pasur parasysh konfliktet që kanë ndodhur në rajon në të kaluarën jo të largët. Pra, nuk duhet të çuditeni që Holanda beson se çdo zgjidhje në lidhje me territoret duhet të jetë në përputhje me ligjin ndërkombëtar”


TË NGJASHME