HomePolitikë

Kryeministri britanik flet për projektin e “çmendur” mbi det që lidh Irlandën me Skocinë

Kryeministri britanik, Boris Johnson thotë se ndërtimi i një ure midis Irlandës Veriore dhe Skocisë është “i rëndësishëm”, duke vlerësuar se projekti do të kushtonte rreth 15 miliardë paund.

Gjatë një takimi me nxënës të shkollave, ai foli për planin ambicioz, duke përmendur mundësinë e ndërtimit të urës mbi Detin Irlandez.

“Unë po flisja dje për ndërtimin e një ure nga Stranraer në Skoci në Larne në Irlandën Veriore – kjo do të ishte shumë e mirë”, tha ai.

Kryeministri ka kërkuar nga zyrtarët e qeverisë këshilla për kostot dhe rreziqet e një projekti të tillë.

DUP mbështet propozimet për një urë për të cilën ata shpresojnë se mund të sjellë përfitime ekonomike për Irlandën Veriore dhe Skocinë, por gjithashtu është parashikuar si një zgjidhje e mundshme për prapaskenën e diskutueshme.

BBC shkruan se më shumë se një dekadë më parë, Qendra për Studime Ndër-Kufitare sugjeroi se një urë 33 km nga Dumafir dhe Galloway mund të siguronte lidhje hekurudhore ndërkombëtare dhe të lehtësonte shërbimet ajrore.

Në atë kohë kostoja e vlerësua se do të ishte rreth 3.5 miliardë paund.

_99693018_gettyimages-483680552

Sidoqoftë, deri vitin e kaluar, vlera e sugjeruar e çmimeve ishte rritur ndjeshëm.

Disa ekspertë kanë sugjeruar se 15 miliardë paund mund të kërkohen për projektin, por të tjerë kanë thënë që 20 miliardë do të ishte një “vlerësim konservator”.

Pavarësisht distancës së gjatë, megjithatë kjo nuk do të ishte ura më e gjatë në botë.

Sipas rekordeve botërore Guinness, ura Hong Kong-Zhuhai-Macau prej 48.3 km mbi ujë është ura më e gjatë.

Ndërsa ura më e gjatë në tokë është 164 km, e konsideruar ura e madhe Danyang-Kunshan.

Një burim i lartë i qeverisë skoceze ka përshkruar propozimin e fundit të urës si “tortë në qiell” dhe “shkëlqimi i zakonshëm nga tymosja” e Boris Johnson.


TË NGJASHME