HomeSociale

Kryetari i Bashkisë Lezhë “lë” pa pronë qytetarët

Ish-kryetari i Komunës Rrilë në Lezhë, Fran Frroku, ka regjistruar pronat e tij mbi pronat e komshinjve. Fizikisht nuk e ka zotëruar asnjëherë, por, sipas tij, në hipotekë figuronte shtet, ndaj ai e kompensoi veten aty.

Sot, Fran Frroku, kryetari i Bashkisë Lezhë, e di shumë mirë që prona u takon komshinjve, por nuk pranon t’ua kthejë. Ai premton se është i gatshëm të përballet në gjykatë dhe do pranojë çfarëdo vendimi të marrë ajo pa e ankimuar. Ndërkohë që fqinjët kanë frikë të përpallen me të në gjykatë, ndaj kanë kërkuar ndihmën e Fiks Fare.

Në Fiks Fare u ankua Vera Leka, pasi ish-kryetari i Komunës Rrilë, aktualisht kryetar i Bashkisë Lezhë, ka regjistruar në hipotekë si të tijën tokën që zonja Leka e ka blerë para 20 vitesh. Ajo zotëron dokumentin e shitblerjes me 4 dëshmitarë të pranishëm, aktualisht tre janë gjallë dhe në fund dokumenti mban vulën e ish-Komunës Shënkoll. Vera ka blerë nga një fshatar tjetër i zonës rreth 2 dynym e 700 metra. Ajo nuk e ka regjistruar pronën në hipotekë, pasi personit të cilit ia ka blerë është në kërkim për një krim të kryer në familje.

Sa herë që ka shkuar në hipotekë për ta regjistruar i kanë thënë që numri i kësaj pasurie nuk ekzistonte. Por, vetëm pak kohë më parë, Vera dhe familjarët e saj mësuan po nga ZVRPP Lezhë se tokës së saj i kishte dalë pronari. Madje, ky numër pasurie që nuk gjendej nga hipoteka tashmë ekzistonte dhe në emër të kryetarit të Bashkisë Lezhë, Fran Frroku. Kryetari ishte pronari i 1300 metrave katror tokë, pjesë e dy dynym e 700 metrave që kishte blerë Vera. Kryetari Frroku e ka pasur vetëm me letra si pronë, pasi për të shfrytëzuar prej 20 vitesh e bën familja Leka.

Nga ana tjetër, kryetari i Bashkisë Lezhë pronën prej 1300 metra katrorë e ka fituar me ligjin 7501. Kur ka drejtuar ish-Komunën Rrilë, si kompensim i një toke tjetër që shteti ia kishte marrë, kompensoi veten me 1300 metra tek toka e komshinjve. “Unë e njoh familjen dhe e di që ata e kanë blerë dhe nuk kam asnjë gjë kundra tyre, i gjithë faji është i ZVRPP Lezhë, pasi asokohe kur jam interesuar më ka dhënë informacion që kjo tokë është tokë shtet dhe unë kam filluar procedurat për kompensim”, shprehet kryetari bashkisë Frroku.

Duke regjistruar pronën, Frroku ka krijuar mbivendosje jo vetëm me fqinjën, por edhe me banorë të tjerë të zonës, por që kanë frikë të flasin para kamerës së Fiksit.

Ai shprehet për Fiks Fare se nga angazhimet e tjera që ka pasur nuk i është dashur ta shfrytëzojë fizikisht tokën, por që me certifikatë e ka pronë të tijën dhe i ka paguar rregullisht taksat e saj. Zgjidhja e vetme që kreu i Lezhës jep për këtë rast është se familja Leka t’i drejtohet gjykatës dhe ai do të mbështesë pa e ankimuar çdo vendim që do marrë drejtësia.

“Unë tokën nuk mund t’ua fal pasi shteti nuk më kompenson më, por jam i gatshëm të mbështes vendimin e gjykatës cilido qoftë ai”, shprehet Frroku.

E pyetur nga Fiksi se pse Vera nuk i drejtohet dyerve të drejtësisë, ajo shprehet se nuk mund ta përballojë dot gjyqin dhe pse duke pasur përballë kryetarin e bashkisë, njeri me pushtet politik, frika për ta humbur tokën është shumë e madhe.


TË NGJASHME