HomeLajmi i Fundit

Kryqi i Kuq dhe Gjysmëhëna e Kuqe në Shqipëri për t’i ardhur në ndihmë shqiptarëve

Nga Mira Bregu, OKB, Gjenevë

Nga Kryqi i Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe në Gjenevë u dha njoftimi për gjithë median e akredituar pranë OKB-së se ekipet e CICR-së nga e gjithë Evropa kanë mbërritur në Shqipëri për të ndihmuar Kryqin e Kuq vendas e lokal  me mjetet e shpëtimit dhe të ndihmës pas tërmetit të 26 nëtorit  me magnitude 6.4  ballë të shkallës rihter në afërsi të kryeqytetit, Tiranë.

Sipas të dhënave të Qeverisë, humbjet nga Tërmeti kanë shkuar deri në 40 njerëz dhe të plagosur më shumë se 650. Rreth 100,000 njerëz janë prekur dhe rreth 30,000 kanë nevojë për ndihmë të menjëhershme, duke përfshirë 2.500 që janë të pastrehë.

Gjithashtu njoftuan median ndërkombëtare se goditjet prej lëkundjeve po vazhdojnë akoma të trondisin rajonin, si dhe shpëtimtarët janë ende në kërkim të njerëzve në rrënojat e ndërtesave të shembura në Thuman dhe Durrës.

Nga mbështetja e menjëhershme e qëndrës  ndërkombëtare të CICR- së dhe  ajo për Europën në Budapest, Sekretari i Përgjithshëm i Kryqit të Kuq Shqiptar, Z. Artur Katuci, ishte shprehur se është tepër i prekur nga solidariteti i treguar nga familja e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe.  “Miqtë tanë nga e gjithë Evropa mbërritën për të na ndihmuar në orën tonë të nevojës.  Ata kanë dërguar ekipe mjekësore, ekipe ndihmëse,  ndihmë emergjente, madje edhe qen shpëtues.  Ndihma e tyre është jashtëzakonisht e vlerësuar.  Ne nuk do ta harrojmë këtë. 

Më konkretisht:

-Kryqi i Kuq Italian ka dërguar në Shqipëri një ekip të specializuar në kërkim dhe shpëtim, në menaxhimin e kampit dhe logjistikës i cili do të ndihmojë në vendosjen e tendave për të zhvendosurit.

– Gjysmëhëna e Kuqe Turke ka dërguar dy kamionë me tenda, batanije, kuti higjene dhe ushqim.

– Kryqi i Kuq i Maqedonisë së Veriut ka vendosur një ekip mjekësor dhe ekipin logjistik me furnizim të batanijeve, çantave të gjumit, shtretërve portative, ushqimit dhe kompleteve të higjenës.

– Kryqi i Kuq  Zviceran ka dërguar ekipin e tij të specializuar shumë partnerësh të REDOG ekipet e shpëtimit të qenve me katër qen, katër barrela dhe një mjek.

– IFRC, Federata Ndërkombëtare e Shoqërive të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe, gjithashtu ka një ekip në terren, duke bashkuar rreth 500 staf dhe vullnetarë nga Kryqi i Kuq Shqiptar, të cilët po ofrojnë kujdes mjekësor, ndihmë të parë, mbështetje psikosociale, ushqim, ujë, ngrohje,  pije, batanije dhe artikuj të higjenës nëpër spitale dhe kampe, apo tendash të ngritura nga Qeveria.

Sipas njoftimit për median ndërkombëtare nga CICR u tha se Sek i Kryqit të Kuq Shqiptar ka siguruar se  “Kjo ndihmë po shkon drejtpërdrejt te njerëzit që kanë humbur shtëpitë e tyre dhe po jetojnë në tenda në një fushë futbolli.  Të prekurit nga tërmeti janë shumë mirënjohës për ndihmën e Kryqit të Kuq.  Stafi dhe vullnetarët tanë po bëjnë një punë të shkëlqyeshme, por puna jonë më e madhe do të jetë në muajt në vazhdim.