HomeShëndeti

Kujdes! Këto ushqimet kanë gjasa të na sëmurin

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në Shtetet e Bashkuara monitorojnë dhe regjistrojnë ushqimin që shkakton sëmundje. Duke përdorur të dhëna nga një dekadë më parë, epidemiologu i CDC John Painter ishte në gjendje të identifikonte burimet më të zakonshme të sëmundjes duke filluar nga diarreja e lehtë dhe shqetësimi i stomakut deri te helmimi i rëndë dhe ndonjëherë fatal.

Pas rasteve të shumta dhe serioze të shpërthimeve të E. coli në dekadën e fundit, çështja e sigurisë ushqimore nuk ka qenë kurrë kaq e rëndësishme. CDC ka publikuar listën e mëposhtme të ushqimeve të rrezikshme që duhet të kemi parasysh për të qenë të sigurt.

Mish pule, viçi, gjeldeti dhe derri

Mishi i papërpunuar ose i papjekur dhe shpendët janë mënyra të sigurta për t’u sëmurur. Pothuajse të gjitha shpendët e papërpunuara përmbajnë një bakter të quajtur campylobacter, për të cilin CDC pretendon se është shkaku kryesor i “sëmundjes diarreike” në Shtetet e Bashkuara. Baktere të tjera të rrezikshme që lidhen me mishrat e dyshimtë përfshijnë Salmonella, E. coli, Yersinia (zakonisht që gjendet në mishin e derrit të papërpunuar) dhe C. perfringens. Një pjesë e arsyes pse mishi i shpendëve konsiderohet kaq i rrezikshëm ka të bëjë me rastet e panumërta të listeriozës të gjetura në këtë mish nga viti 1998 deri në 2002. Listerioza është një infeksion serioz dhe është veçanërisht i rrezikshëm për gratë shtatzëna, fëmijët dhe të moshuarit. Ashtu si me produktet e qumështit, problemi kryesor me viçin dhe pulën e pjekur në skarë është se prodhuesit përziejnë produkte të kafshëve të ndryshme. Një hamburger i thjeshtë mund të përmbajë mish të grirë nga qindra kafshë. Një pulë e therur mund të ekspozohet ndaj ujërave të ndenjur dhe lëngjeve të mijëra zogjve të tjerë që kaluan nëpër të njëjtin rezervuar me ujë të ftohtë pas therjes, vëren CDC.

Perimet dhe frutat

Është e rëndësishme të hani shumë perime dhe fruta të freskëta çdo ditë, por CDC thekson se ato shpesh mund të helmohen nga infeksioni me Salmonella, E. coli dhe listeria. Lëvoret e frutave të papërpunuara dhe gjethet e perimeve janë veçanërisht të rrezikshme pasi ato janë terren për bakteret kur transportohen nga ferma në tryezë dhe veçanërisht përmes kontaminimit të kryqëzuar në kuzhinë. Ka disa mënyra për t’i pastruar ato, por gatimi i perimeve është një mënyrë e sigurt për të eliminuar pjesën më të madhe të rrezikut. Nga lista e CDC, shumica dërrmuese (22%) e rasteve të helmimit shoqëroheshin me perime me gjethe si spinaqi dhe marule.

Qumësht i papërpunuar, djathë dhe vezë

Zyrtarët theksojnë se qumështi i papërpunuar dhe produktet e prodhuara nga qumështi i papasterizuar mund të mbajnë shumë baktere. Produkte të tjera të qumështit që kanë më shumë gjasa të strehojnë baktere të dëmshme janë akullorja dhe kosi. Ushqimet që përziejnë produktet e shumë kafshëve janë veçanërisht të rrezikshme sepse çdo bakter i pranishëm në njërën prej kafshëve mund të prishë të gjithë grumbullin. Ndërsa salmonela është fajtori më i zakonshëm, vezët mund të jenë veçanërisht të rrezikshme sepse disa lloje bakteresh mund të infektojnë vezoret e një pule pa shkaktuar ndryshime të dukshme në vezë.

Butakë të papërpunuar dhe ushqim deti

Gocat e detit dhe butakët e tjerë dihet se shpesh kanë disa toksina të shkaktuara nga bakteret dhe viruset që pushtojnë trupin e tyre përmes konsumimit të algave, algave ose organizmave detarë të infektuar nga shtrati i detit. Për shembull, midhjet mund të strehojnë baktere vibrio që gjenden normalisht në ujin e detit ose mikrobe të tjera, siç është norovirusi që gjendet në ujërat e zeza të njeriut që shkarkohen në det.

Miell i papërpunuar

Artikulli i fundit në listë është mielli, i cili zakonisht është i papërpunuar dhe nuk është përpunuar. Për shkak se ne e përdorim atë në gatim dhe në ushqimin që gatuajmë, këto mikrobe vriten gjatë gatimit.


TË NGJASHME