HomeShëndeti

Ky është kánceri më i zakonshëm i gjákut që nuk mund të parandalohet

Limfoma është lloji më i zakonshëm i káncerit të gjákut në popullatë. Edhe pse nuk ka analiza epídèmiologjike të rregulluara në Spanjë, Rrjeti Spanjoll i Regjistrimeve të Kancerit (REDECAN) vlerëson se 10,000 raste të reja të limfomës diagnostikohen çdo vit.

Limfoma është një lloj kánceri hematologjik i shkaktuar nga përhapja malinje e limfociteve (qelizat mbrojtëse të sistemit imunitar), i cili zakonisht fillon në nyjet limfatike. Deri më tani shkaqet e tij nuk dihen, prandaj, nuk ka asnjë lloj mase parandaluese që mund të kryhen.

Mosha mesatare e fillimit, sipas Shoqërisë Spanjolle të Hematologjisë dhe Hemoterapisë (SEHH), është 60 vjet. Lajmi i mirë është se deri në 60% të rasteve të limfomës shërohen.

SIMPTOMAT E LIMFOMËS

Shenjat më të zakonshme që limfocitet po shumohen në mënyrë jonormale janë:

Nyjet limfatike të fryra (adenopatitë) të vendosura në qafë, sqetull ose ijë. Kjo rritje në madhësi është për shkak të faktit se sëmundja zakonisht fillon në këto nyje. Pacienti ka ethe të lartë, mbi 38 gradë. Djersitje e tepërt gjatë natës. Humbje peshe e pashpjegueshme. Konkretisht, 10% humbet në vetëm 6 muaj Manifestime të tjera lokale: limfadenopati periferike, zmadhim i shpretkës, etj.

MË SHUMË SE 60 LLOJE TË LIMFOMAVE

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë ka më shumë se 60 lloje të limfomave. Dallimi midis tyre është në llojin e qelizave imune që preken dhe biomarkuesit e përfshirë. Pavarësisht nga kjo shumëllojshmëri e madhe, ekspertët e SEHH krijojnë dy grupe të mëdha:

Limfomat Hodgkin. Ai përfaqëson 10% të limfomave që diagnostikohen. Është më e zakonshme tek të rinjtë (15 deri në 35 vjeç) dhe njerëzit e moshuar (midis 50 dhe 70 vjeç). Për fat të mirë, shumica e pacientëve arrijnë të kapërcejnë Limfomat Non-Hodgkin. Ato përbëjnë 90% të limfomave. Ato prekin kryesisht njerëzit mbi 65 vjeç.

Pavarësisht nga lloji i limfomës, evolucioni i tij është shumë i ndryshëm në secilin pacient, dhe kjo gjithashtu lejon specialistët të bëjnë dallimin midis llojeve të ndryshme të limfomës, limfomat indolente ose ato agresive.

Indolentët, sipas hematologëve, rriten ngadalë. Ka pacientë të cilët, pa marrë asnjë lloj trajtimi, jetojnë për shumë vite pa paraqitur komplikime. Për më tepër, në disa raste, specialistët rekomandojnë të mos filloni asnjë trajtim derisa të shfaqen simptomat.

Në anën e kundërt janë limfomat agresive, që evoluojnë shpejt dhe që nëse nuk trajtohen mund të zvogëlojnë jetëgjatësinë e pacientit në disa muaj ose javë.

Qasja më e zakonshme ndaj limfomave agresive është përmes imunokimioterapisë. Dhe, për fat të mirë, shumica dërrmuese e pacientëve i përgjigjen mirë trajtimit, madje edhe duke u shëruar. Më i njohuri i këtij kanceri hematologjik agresiv është limfoma e përhapur e qelizave B të mëdha (DLBCL).

DIAGNOZA DHE TRAJTIMI

Pasi shfaqen simptomat paralajmëruese të kësaj patologjie, specialistët do të përcaktojnë praninë e limfomës përmes testeve të ndryshme diagnostikuese: Ekzaminimi i gungave ose adenopative, biopsia e nyjeve limfatike të fryra, testet e gjakut, serologjia X-ray e kraharorit, CT e qafës, gjoksit, barkut dhe legenit, tomografia e emetimit të pozitronit (PET), aspirata e palcës kockore dhe biopsia.

Pasi të bëhet diagnoza, trajtimi që do të marrë pacienti do të varet nga lloji i limfomës që ai vuan dhe nga faza në të cilën ndodhet. Ndër teknikat më të përdorura janë: Polikemoterapia; Antitrupat monoklonalë; Radiokimioterapia; Transplantimi i qelizave burimore hematopoietike (transplantimi i palcës së eshtrave).

LIMFOMA DHE COVID-19

Në kongresin e fundit të Shoqatës Amerikane të Hematologjisë (ASH), Grupi Spanjoll i Transplantit Hematopoietik (GETH), i Shoqërisë Spanjolle të Hematologjisë dhe Hemoterapisë (SEHH), paraqiti një studim që tregoi një vdèkshmëri prej 35% në pacientët hematologjikë me Covid -19 me pneumoni.

Kjo shifër u rrit në ata pacientë që kishin sëmúndje aktive në kohën e infèktimit. Në rastin specifik të limfomave, Grupi Limfoma Spanjolle (GELTAMO) ka nisur studimin e vet që mbledh të dhëna nga më shumë se 200 pacientë dhe konfirmon ashpërsinë e këtij infeksioni në këtë grup. Prandaj, specialistët këmbëngulin në nevojën për ta parandaluar atë me sigurinë mjedisore dhe váksinat.

Në lidhje me imunizimin kundër COVID-19, María Dolores Caballero Barrigón, presidente e Fondacionit GELTAMO, e sheh “logjike” refuzimin e Agjencisë Evropiane të Mjèkimeve (EMA) për të administruar, tani për tani, një dozë të tretë për popullsinë e përgjithshme dhe për ta rezervuar atë për njerëzit, sistemi imunitar i të cilëve ka probleme.

Në SEHH “efektiviteti i vaksinimit është duke u studiuar në gati 400 pacientë që marrin transplantim të qelizave burimore hematopoietike (HSCT) dhe / ose qeliza CAR-T, disa prej tyre me limfoma”, thekson eksperti.

Ky hulumtim tregon sesi “pacientët me limfoma që kanë marrë terapi CAR-T duket se kanë një përgjigje më të keqe ndaj váksinës sesa pacientët e tjerë hematologjikë”. Edhe pse këto të dhëna duhet të konfirmohen, “ato janë një pikënisje e rëndësishme”.


TË NGJASHME