HomeTeknologji

Ky është vendi i parë në botë me rrugë elektrike

Qyteti i Tel Avivit po punon për krijimin e rrugëve elektrike pa tel për të ngarkuar dhe furnizuar transportin publik në qytet. Rrugët elektrike janë pjesë e një programi pilot të udhëhequr nga Komuna Tel Aviv-Yafo në bashkëpunim me ElectReon, një kompani që zhvillon një sistem që mund të karikojë automjete elektrike ndërsa janë duke lëvizur, dhe Dan Bus Company.

Projekti po financohet nga një kombinim i fondeve qeveritare dhe private, sipas një zëdhënësi të ElectReon, megjithëse një buxhet i plotë nuk është publikuar ende.

Rrugët do të shtrihen nga stacioni hekurudhor i Universitetit Tel Aviv deri në Terminalin Klatzkin në Ramat Aviv, një rrugë prej rreth 1,2 milje. Vetë rruga elektrike do të jetë rreth 0,37 milje e gjatë, pak më pak se gjysmë milje. Infrastruktura elektrike nën rrugë do të ngarkojë autobusë të pajisur posaçërisht. Sistemi përbëhet nga një sërë mbështjelljesh bakri që vendosen nën asfaltin e rrugës, sipas ElectReon.

“Energjia transferohet nga rrjeti elektrik në infrastrukturën rrugore dhe menaxhon komunikimin me automjetet që afrohen,” sipas faqes së internetit të kompanisë.

Sa i përket automjeteve, marrësit janë instaluar në dyshemenë e automjetit për të transmetuar energji direkt në bateri gjatë ngasjes.

Burimi: CNN


TË NGJASHME