HomeShëndeti

Lajme të mira nga mjekësia! Burrit i vihen dy veshka derri

Për herë të parë një burrë amerikan ka bërë transplantin e dy veshkave nga një derr i modifikuar gjenetikisht.

Jim Parsons, 57 vjeç, vuánte nga dëmtimi akut i veshkave dhe nuk kishte asnjë perspektivë shërimi. Ai po mbahej në një ventilator për të mbajtur trupin e tij të funksiononte normalisht. Si dhurues i regjistruar organesh, ai shpresonte të ishte në gjendje të ndihmonte të tjerët me organet e tij në rast vdékjeje, por ato nuk ishin të përshtatshme.

Në një procedurë përparimtare, dy veshka nga një derr u transplantuan me sukses në trupin e Parsons. Ndërsa ai ishte i vdékur nga truri, organet punuan për më shumë se tre ditë.

Shpresohet se kjo mund të zgjidhë krizën e mungesës së organeve, me njerëzit në listat e pritjes që vdésin çdo ditë. Ajo vjen gjithashtu pasi David Bennett, 57 vjeç, që u bë personi i parë në botë që mori një zemër derri Ai thuhet se është shëndoshë e mirë pas operacionit.

“Ky moment që ndryshon ‘lojën’ në historinë e mjekësisë përfaqëson një ndryshim paradigme dhe një moment historik të madh në fushën e ksentransplantimit, që është padyshim zgjidhja më e mirë. Ne kemi kapërcyer boshllëqet kritike të njohurive dhe kemi marrë të dhënat e sigurisë dhe fizibilitetit të nevojshëm për të filluar një provë klinike te njerëzit e gjallë me sëmundje të veshkave në fazën përfundimtare”, tha autori Dr. Jayme Locke, nga Universiteti i Alabama në Birmingham (UAB)./ GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME