HomeTeknologji

“Lakuriqi i bardhë”, fotografohet rastësisht droni sekret amerikan

Një avion që duket të jetë droni sekret i fshehtë i Forcave Ajrore të SHBA-së RQ-180 është fotografuar duke fluturuar mbi Filipine. Fotografia duket se mbështet raportimin se avioni RQ-180, në thelb një bombardues vjèdhës pa armë, pa pilot-po fluturon nga Guam për operacione në Kinë.

Michael Fugnit, një i vetëpërshkruar si “vëzhgues qielli”, ishte në Sorogon, në Luzon në jug të Manilës, kur pa por nuk dëgjoi-një avion lart në qiell.

Forma përputhet me ato të një fotografi që vëzhguesi i aeroplanit Rob Kolinsky shkrepi pranë Bazës së Forcave Ajrore Edwards në Kaliforni në tetor.

Ato gjithashtu përputhen me përshkrimin e RQ-180 që është shfaqur në media që kur reporterët Amy Butler dhe Bill Sweetman lajmëruan ekzistencën e RQ-180 në fund të vitit 2013.

RQ-180, i cili thuhet se është një produkt Northrop Grumman, plotëson një nevojë të dukshme nga ana e Forcave Ajrore të SHBA për zbulim ajror me rreze të gjatë dhe depërtuese në hapësirën ajrore të armikut.

Satelitët shohin kudo, por gjurmët e tyre janë të parashikueshme dhe jo fleksibël. Dronët jo të fshehtë si RQ-4 Global Hawk i Northrop janë të prekshëm nga mbrojtja ajrore-siç dëshmoi Irani kur rrëzoi një nga dronët në vitin 2019.

Forcat Ajrore operojnë të paktën një dron tjetër spiun të fshehtë, Lockheed Martin RQ-170 Sentinel. Por RQ-170 është i vogël-vetëm 66 metra nga maja e krahut në majë të krahut. Madhësia e vogël e Sentinel përkthehet në një lartësi dhe performancë të kufizuar.

RQ-170 gjithashtu është komprometuar. Një nga dronët u rrëzua në kufirin Iran-Afganistan në dhjetor 2011. Agjentët iranianë shpejt kapën rrënojat. Industria iraniane prodhoi shpejt kopje të dronit, me cilësi të dyshimtë.

RQ-180-të cilin ekipet thuhet se e quajnë “Shikaka” pas një shkopi imagjinar-bën atë që satelitët, Global Hawks dhe Sentinels nuk mund ta bëjnë. Me hapjen e krahëve prej 130 metrash, ai fluturon lart në një distancë prej mijëra kilometrash, me një njoftim të shkurtër dhe përmes mbrojtjes së armikut, nëse është e nevojshme.


TË NGJASHME