HomeLifestyle

Llojet e dashurisë, cilën po përjetoni ju?

E keni ndjerë ndonjëherë se fjala “dashuri” nuk mjafton të manifestohet vetëm në një mënyrë? Disa persona hyjnë në jetën tonë për të qëndruar përgjithmonë, e ka disa prej tyre që i njohim për pak kohë, por arrijnë të na ndryshojnë tej mase.

Edhe pse një emocion që ka ngjallur mjaft diskutime, disa teori lidhen me kuptueshmërinë e saj.

1- Dashuria pasionante: Kjo është dashuria në të cilën dy persona nuk njihen mirë me njëri tjetrin por tërheqja midis tyre është shumë e fortë dhe e dukshme. Nuk kanë shumë karakteristika të përbashkëta por vazhdojnë qëndrojnë me njëri tjetrin.

Sipas psikologut kjo lloj dashurie ka shumë pak mundësi që të kthehet në diçka serioze me kalimin e kohës.

2-Pëlqimi: Në këtë lloj dashurie njerëzit janë të lidhur nga interesa të përbashkëta dhe mund të jene gjithmonë vetvetja. Sipas Stenberg kjo është më tepër një lidhje që kthehet në shoqeri.

3-Dashuri boshe: Njerëzit që përjetojnë këtë lloj dashurie, zakonisht e trajtojnë atë thjesht si një angazhim nuk e vazhdojnë sepse kanë dëshirë apo ndjenjë. Me kalimin e kohës kjo gjë mund të ndryshojë dhe të shfaqen ndjenjat.

4-Dashuri e zakonshme: Është e njohur nga shumica. Është lloji më i përhapur i një lidhjeje. Ndodh kur dy persona kanë shumë tërheqje midis njëri tjetrit dhe e çojnë angazhimin e tyre në martesë dhe ne krijimin e një familjeje.

5-Dashuria romantike: Kjo dashuri përfshinë pasion dhe intimitet. Dy personat që janë në këtë lidhje ndihen shumë mirë në shoqërinë e njëri tjetrit por nuk janë gati të marrin hapa të tjerë.

6-Dashuria që të shoqëron gjithë jetën: Kjo dashuri përfshin dhe angazhimin dhe intimitetin por ka mungesë pasioni. Psikologët thonë që me kalimin e viteve kjo dashuri mund të kthehet ne perfeksion.

7-Dashuri e përkryer: Kjo ka 3 llojet e cilësive kryesore që përmënden  në fillim, pasionin, intimitetin dhe angazhimin. Jo gjithmonë këto tre karakteristika janë të barabarta por e rëndësishme është që janë të treja bashkë.


TË NGJASHME