HomeUdhëtime

Mediat e huaja/ Turizmi përtej plazheve në Shqipëri

Duke u mbështetur shumë te turistët me paketa nga Europa Lindore dhe shtetet fqinje ballkanike që kalojnë në plazhet e saj në sezonin e verës, Shqipëria gradualisht e diversifikon ofertën e saj turistike, shkruan BNE Intellinews, portal me lajme ekonomike nga Europa Lindore, Eurazia, Lindja e Mesme dhe Afrika.

Turizmi dhe industritë e ngjashme tashmë përbëjnë më shumë se një të katërtën – 26.2% të PBB-së së Shqipërisë, një përqindje shumë të lartë që fiton pjesën në destinacionet kryesore turistike si Greqia, Italia dhe Turqia, sipas të dhënave nga Këshilli Botëror i Turizmit dhe Udhëtimeve (WTTC), vijon artikulli.

Megjithatë, përfaqësuesit e industrisë besojnë se ka potencial të madh për të zgjeruar llojet e turizmit që ofrohen larg pushimeve tradicionale të paketave, sipas portalit ekonomik.

“Shifrat e mëdha janë për bregdetin, kryesisht turistë nga Europa Lindore, por edhe Kosova dhe Maqedonia, të cilët vijnë për pushime në plazh”, thotë Alma Gërxhani nga Manderina, që krijoi portalin Visit Tirana.

“Ndërsa ka qenë gjithmonë një grup udhëtarësh perëndimorë të interesuar në turizëm kulturor – ata që vizitojnë vendet e UNESCO të Shqipërisë – janë më të paktë në numër; si dhe vendet e Trashëgimisë Botërore UNESCO në Berat, Butrint dhe Gjirokastër, thotë Eva Kushova mbi potencialin për turizmit të aventurës, rafting, hiking, hipizëm dhe llojet e tjera të pushimeve.

“Sot shumica e turistëve vijnë në muajt e verës, gjatë pushimeve nga Europa Lindore, në fluturime me charter dhe shpenzojnë një ose dy javë në plazh”-pohon Matteo Colangeli, kreu i zyrës së BERZH në Tiranë, në një intervistë me IntelliNews.

“Sigurisht ka potencial për të shkuar përtej kësaj, në drejtim të tërheqjes së njerëzve në pjesë të tjera të vendit. Shqipëria ka natyrën, malet, ushqimin dhe kulturën, kështu që mund të tërheqë turistë të pavarur dhe më të paguar, përveç turmës së pushimeve të paketës së fluturimit të kartës” shton z. Colangeli.

Jashtë sezonit

Zhvillimi i llojeve alternative të turizmit do të japë një nxitje për komunitetet, veçanërisht në zonat rurale, si dhe ekonominë në tërësi. Edhe vendpushimet e plazhit luftojnë për pjesën më të madhe të vitit, pasi sezoni i verës është i shkurtër. Të dhënat më të fundit nga Zyra e Statistikave të Shtetit, INSTAT, tregojnë se ndërsa arritjet turistike vazhduan rritjen e tyre në 2018, ka një rënie të mprehtë pas dy muajve të pikut të korrikut dhe gushtit.

Plazhi në Durrës, për shembull, një qytet në bregdetin e Adriatikut në Shqipëri, është një nga më të populluarit me njerëz në verë, sipas një sondazhi të Weather.com. Por disa muaj pas përfundimit të sezonit, edhe pse temperaturat janë ende në mes të 20, plazhi braktiset. Rëra e artë mezi e dukshme në verë, e mbuluar nga qindra çadra si karrige në kuvertë, është e mbuluar me një shtresë të trashë, një përzierje e algave dhe mbeturinave nga palma përgjatë bregdetit.

Restorantet në katet e nëndheshme të hoteleve të larta dhe blloqeve të apartamenteve përgjatë bregdetit janë pothuajse të zbrazëta deri në fillim të nëntorit dhe të vetmit njerëz që hipin në anije pirate dhe karusel janë adoleshentët lokalë, britmat e tyre konkurrojnë me gjahtarët. “Tani nuk ka plazh”, komenton portieri në një hotel aty pranë, dhomat e të cilit janë pothuajse të gjitha bosh, duke fajësuar situatën për “keqmenaxhim”./monitor

 


TË NGJASHME