HomePolitikë

Merr fund lùfta 50-vjeçare/ Danimarka dhe Kanadaja krijojnë kufirin tokësor më të ri në botë

Ka marrë fund konflikti prej dekadash mes Kanadasë dhe Danimarkës për pronësinë e ishullit Hans midis Grenlandës dhe ishullit Ellesmere që ndante dy shtetet. Deri më 13 qershor të këtij viti, Kanadaja dhe Danimarka i përkisnin listës së shkurtër të vendeve që ndajnë një kufi tokësor vetëm me një shtet tjetër. Në rastin e Kanadasë, ishin Shtetet e Bashkuara, ndërsa fqinji i vetëm tokësor i Danimarkës ishte Gjermania.

Tani ato nuk bëjnë më pjesë në këtë listë, sepse Kanadaja dhe Danimarka kanë fituar një tjetër kufi tokësor me njëra-tjetrën.

Kjo mund të duket e pamundur pasi të dy vendet ndahen nga një oqean, por ndjekësit e mosmarrëveshjeve të errëta kufitare e dinë që ky konflikt kishte të bënte me ishullin Hans.

I njohur në gjuhët lokale inuit si Tartupaluk (dhe në gjuhën daneze si Hans Ø ), Ishulli Hans është një shkëmb i vogël (gjysmë milje katror, ??ose 1,3 km 2 ), djerrë dhe i pabanuar në 80° në veri, në ujërat e ftohta të Kanali Kennedy, në gjysmë të rrugës midis ishullit Ellesmere dhe Grenlandës.

Mosmarrëveshja mbi ishullin Hans u shfaq në fillim të viteve 1970, kur Kanadaja dhe Danimarka ranë dakord për pjesën më të madhe të kufirit të tyre detar – i pari i hartuar ndonjëherë me ndihmën e një kompjuteri – me përjashtim të dukshëm të ishullit Hans, zhurmë në mes të Kenedit. Kanali, të cilin të dy e pretenduan si të tyrin.

Vlera e menjëhershme e ishullit Hans është si një terren gjuetie për vendasit. Por zotërimi i një ishulli vjen me të drejta për ujërat e tij territoriale, si dhe për hidrokarburet dhe pasuritë e tjera të mundshme, prandaj kishte kokëfortësi nga qeveria kanadeze dhe daneze kur bëhej fjalë për aktin zyrtar për ishullin Hans.

Për gati gjysmë shekulli, asnjë vend nuk do të lëvizte asnjë centimetër. Pretendimet e mbivendosura madje çuan në një konflikt midis të dy vendeve – edhe pse e ashtuquajtura “Lùfta e pijeve” duhet të kualifikohet si grindjet ndërkombëtare më pak të dëmshme dhe me natyrë të mirë.

Gjithçka filloi në vitin 1984, kur kanadezët lanë një flamur kanadez dhe një shishe uiski Canada Club në ishull, si një mënyrë për të shënuar ishullin Hans si territorin e tyre. Në të njëjtin vit, një ministër danez iu kundërpërgjigj, duke lënë një flamur danez, një shishe schnapps Gammel Dansk dhe një mesazh ku shkruhej: “Mirë se erdhe në ishullin danez”. Në vitet që pasuan, zyrtarët vizitorë dhe personeli ushtarak i të dyja palëve kanë mbajtur traditën, duke lënë pas një flamur, një mesazh dhe një shishe pije alkoolike për palën tjetër.

Në nëntor 2021, të dy vendet përshpejtuan planet e tyre të kahershme për të zgjidhur çështjen me negociata maratonë në terren neutral në Reykjavik, kryeqyteti i Islandës. Marrëveshja që ata publikuan këtë qershor nuk është një bashkëpronësi (d.m.th., pronësi e përbashkët) siç ishte diskutuar më parë, por e ndan ishullin në dysh – megjithatë, jo nga vija e drejtë që përgjysmon kanalin Kennedy (dhe që përshkon ishull), por nga një linjë që ndjek një tipar natyror në ishull.

Kufiri tokësor më i ri në botë është rreth 3/4 milje (1.2 km) i gjatë dhe pasqyron një grykë që përshkon ishullin nga veriu në jug. Për më tepër, delegacionet nga Danimarka dhe Kanadaja kanë zgjidhur çështje të vogla përgjatë gjithë kufirit detar mes tyre – në 2,412 milje (3,882 km) kufiri detar më i gjatë në botë.

“Një sinjal i qartë për botën”

“Kjo marrëveshje i dërgon një sinjal të qartë botës, se mosmarrëveshjet kufitare mund të zgjidhen bazuar në të drejtën ndërkombëtare, dhe në një mënyrë pragmatike dhe paqësore, ku të gjitha palët dalin si fitues,” thotë Jeppe Kofoed, Ministri i Jashtëm i Danimarkës. Dhe në rast se nuk ishte e qartë se kujt i drejtohej saktësisht ky koment, ai vazhdon: “Ky është një sinjal i rëndësishëm për të dërguar tani që ka kaq shumë lùftë dhe trazira në botë”.

Përpara se të hyjë në fuqi, marrëveshja tani duhet të ratifikohet nga parlamentet daneze dhe kanadeze, si dhe nga ato të Nunavut dhe Grenlandës./ Burimi: Big Think | Përktheu dhe përshtati: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME