HomeTeknologji

Microsoft ka kuptuar një mënyrë që ne të flasim me ata që kanë ndërruar jetë

A do të dëshironit t’ju jepej jeta e përjetshme? Tani për tani, shkenca nuk mund t’ju plotësojë atë dëshirë, por çfarë lidhje ka kjo me bisedat me të afërmit ose miqtë tuaj të ndjerë? Kjo është pothuajse si të jetosh përgjithmonë. 

Kohët e fundit, Microsoft ka patentuar një teknologji që mund të krijojë një kopje dixhitale të një personi specifik, edhe nëse ata nuk janë më gjallë. Të paktën kjo është ajo që deklaruan zhvilluesit, Dustin Abramson dhe Joseph Johnson, në aplikacionin të titulluar “Krijimi i një Chatbot-i bisedues të një personi specifik”.

Korporata e Bill Gates synon të përmirësojë bisedat e tyre me zë, ku të përdorin fotografi të njerëzve, regjistrime të zërave të tyre dhe modelet e tyre të rrjetit social për të krijuar biseda zëri që përcjellin me saktësi stilin e komunikimit të njerëzve që nuk janë më me ne. 

Në disa raste, teknologjia madje do të gjenerojë imazhe të reja 2D dhe 3D të një personi përveç përdorimit të zërit të tij. Sigurisht, kjo mund të bëhet vetëm nëse ka mjaft fotografi dhe materiale video në radhë të parë. 

Për të ngarkuar informacione rreth një personi, mund të përdorni pajisje të lëvizshme (smartphone dhe tableta) ose kompjuterë të rregullt. 

# 1 |  Microsoft mund të ketë kuptuar një mënyrë që ne të flasim me të vdekurit |  Zestradar

Ndoshta Microsoft shpreson të përmirësojë bisedat e saj të shërbimit ndaj klientit, si dhe të zhvillojë më tej inteligjencën artificiale si Alexa, Siri ose Cortana. Nëse kjo teknologji e re përdoret për të krijuar kopje virtuale të njerëzve, ligjet aktuale të privatësisë pas vdekjes do të duhet të rishikohen dhe azhurnohen.

Patenta nuk përmend njerëzit e vdekur, posaçërisht, por vetë teknologjia të kujton atë një episod të “Pasqyrës së Zezë”, ku heroina, duke përjetuar humbjen, krijon një version artificial të burrit të saj të ndjerë, vetëm në mënyrë që ata të mund të flasin përsëri. 

Microsoft thotë se çdokush mund të bëhet chatbot: shoku, i afërmi, i njohuri juaj, dikush i famshëm, një figurë historike apo edhe një personazh i trilluar. E tëra që ju nevojitet janë shumë të dhëna. 

Fatmirësisht, Facebook, WhatsApp, Instagram dhe ndoshta Google do t’ju japë aq shumë byte informacioni sa mund të paguani.

# 2 |  Microsoft mund të ketë kuptuar një mënyrë që ne të flasim me të vdekurit |  Zestradar

Çfarë mund të shkojë keq? Ekspertët paralajmërojnë se ky lloj përparimi teknologjik mund të shkaktojë një valë të madhe të krimeve kibernetike. Meqenëse teknologjia do të përdorë inteligjencën artificiale për të përpunuar informacionin e medias sociale, ajo mund të lejojë hakerat të krijojnë modele gjuhësore që kopjojnë plotësisht një person specifik, duke u dhënë atyre hyrje të plotë në të gjitha llojet e backdoors dhe fjalëkalimeve virtuale.

A do ta rrezikonit privatësinë tuaj për të biseduar me miqtë dhe anëtarët e familjes tuaj të ndjerë? Apo të vdekurit duhet të qëndrojnë ashtu? 

# 3 |  Microsoft mund të ketë kuptuar një mënyrë që ne të flasim me të vdekurit |  Zestradar

TË NGJASHME