HomeUdhëtime

Mirë se vini në Telosa! Qyteti i së ardhmes që po projektohet në shkretëtirë

Miliarderi dhe ish-presidenti i Walmart, Marc Lore ndihmoi në hartimin e një plani për një metropol prej 400 miliardë dollarësh, të etiketuar “qyteti i ri në Amerikë”, që do të ndërtohej në shkretëtirë nëse financohet siç duhet. 

Deklarata e misionit të Lore për qytetin e Telosa është “të krijojë një të ardhme më të barabartë dhe të qëndrueshme” që mund të “bëhet një projekt i brezave të ardhshëm”. Kjo mbështetet nga një propozim projektimi prej 150,000 hektarësh me arkitekturë miqësore me mjedisin, prodhim të qëndrueshëm të energjisë dhe një sistem uji rezistent ndaj thatësirës.

Një pikë qendrore e qytetit, e vendosur për të strehuar rreth 5 milionë njerëz, do të jetë transporti i tij me rrugët e Telosa që kanë përparësi për biçikletat dhe këmbësorët, si dhe makinat autonome që lëvizin ngadalë mbi automjetet e varura nga karburantet fosile. Faqja zyrtare e internetit për Telosa citon se 1 miliard njerëz do të preken nga ndryshimet klimatike në vitin 2050. Kjo shifër bie në përputhje me një  raport të ndryshimeve klimatike të Kombeve të Bashkuara në gusht të quajtur “kod i kuq për njerëzimin”, duke vënë në dukje se Toka mund të arrijë 1.5° C deri në vitin 2040 

Një pamje e Telosa, një "utopi" prej 400 miliardë dollarësh që zhvilluesit shpresojnë se do të "krijojë një të ardhme më të barabartë dhe të qëndrueshme" që mund të "bëhet një plan i brezave të ardhshëm".

Është e paqartë se cila shkretëtirë amerikane po synohet për projektin. Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas dhe rajoni Appalachian janë të gjitha opsionet, sipas faqes zyrtare të qytetit . 

“Ne kemi një shans për të dëshmuar një model të ri për shoqërinë që u ofron njerëzve një cilësi më të lartë të jetës dhe mundësi më të mëdha,” tha Lore në një deklaratë. “Kur shikoj 30 vjet nga tani, imagjinoj se barazia shërben si një plan për të tjerë qytete – dhe madje edhe bota – dhe Telosa është një vend krenarie për të gjithë ata që jetojnë atje.

Në një nga imazhet e Telosa, një ndërtesë gjigande e njohur si Kulla e Ekuitizmit është vendosur të jetë “një fener për qytetin” me pamjen e tij si Kulla Eifel. 

Një pikë qendrore e qytetit, e vendosur për të strehuar rreth 5 milion, do të jetë transporti i tij-me rrugët e Telosa që kanë përparësi për biçikletat dhe këmbësorët, si dhe makinat autonome që lëvizin ngadalë.

Faza e parë e ndërtimit do të përfshijë 50,000 banorë në 1,500 hektarë. Do të duheshin rreth 25 miliardë dollarë për t’u ndërtuar. Qëllimi ambicioz është të mirëpresim banorët deri në vitin 2030. 

Lore shtoi se Telosa do të synojë të jetë e larmishme si “qyteti më i hapur, më i drejtë dhe më përfshirës në botë”.

Një pamje ajrore e Telosa, një metropol i planifikuar prej 400 miliardë dollarësh me skedën "qyteti i ri në Amerikë", që do të ndërtohet në shkretëtirë nëse financohet siç duhet.

TË NGJASHME