HomeShëndeti

Mungesa e gjumit “përkthehet” në shtim peshe

Në një studim të ri, hulumtuesit në Universitetin Uppsala  shprehen se humbja e gjumit në një natë të plotë ka një ndikim të indeve në rregullimin e shprehjes së gjeneve dhe metabolizmit në njerëz.

Kjo mund të shpjegojë se si humbja kronike e gjumit dëmtojnë metabolizmin tonë dhe ndikojnë negativisht në përbërjen tonë të trupit. Studimi është botuar në revistën shkencore “Science Advances”.

Hulumtuesit nga Uppsala dhe grupe të tjera kanë treguar në studimet e mëparshme se funksionet metabolike që janë të rregulluara me p.sh. muskujt skeletor dhe indet dhjamore ndikohen negativisht nga gjumi i ndërprerë dhe ritmet cirkadike.

Megjithatë, deri më tani ka mbetur e panjohur nëse humbja e gjumit në vetvete mund të shkaktojë ndryshime molekulare në nivelin e indeve që mund të japin një rrezik në rritje të shtimit të peshës.


TË NGJASHME