HomeShëndeti

Mushkonja koreane ‘pùshton’ fqinjin tonë, frikë nga përhapja e viruseve të reja

Në dekadat e fundit, përhapja e specieve të huaja si rasti i mushkonjave, të cilat janë vektorë potencialë të patogjenëve, ka ngritur shqetësime serioze në Europë. Përveç mushkonjës tigër të njohur Aedes albopictus, një specie tjetër e kësaj gjinie, Aedes koreicus, po përhapet në Europë dhe në veçanti në Itali. Kjo specie është vendase në Azinë Lindore (Japoni, Kore, Kinë dhe Rusi) dhe u raportua për herë të parë në kontinentin e vjetër më 2008, në zonën industriale të Maasmechelen (Belgjikë).

Sipas studiuesve, popullsia e Aedes Koreicus ndoshta po zgjerohet në Lombardi, veçanërisht në zonat malore.

Identifikimi i mushkonjave u arrit përmes vëzhgimeve morfologjike dhe analizave molekulare të tre shënuesve gjenetikë, të cilët më pas u përdorën gjithashtu për të rindërtuar pemët filogjenetike. Gjetjet e bëra nënvizojnë më tej nevojën urgjénte për përpjekje të koordinuara për të monitoruar mushkonjat invazive në Itali, që të parandalohet përhapja e vektorëve patogjenë.

Të Anëtarët e kësaj specie tregojnë përshtatshmëri të madhe për rajonet e butë, ndoshta për shkak Aedes koreicus tolerojë temperatura të ulëta dhe preferon rajonet malore (23-28 ° C) ; Për më tepër, ekzemplarët e rritur të Aedes koreicus kanë një qëndrueshmëri më të madhe gjatë fundit të verës dhe vjeshtës.

Përhapja e mushkonjës koreane

Në Itali, Aedes koreicus ka kolonizuar një sipërfaqe prej mbi 3000 km 2  në zonat kodrinore dhe para-Alpine (nga Liguria në Trentino dhe Veneto).

Aftësia për të kolonizuar zonat e karakterizuara nga temperaturat e ftohta të dimrit i lejon Aedes koreicus të shmangë konkurrencën për vendet e mbarështimit të zëna nga speciet që kanë treguar një avantazh të rëndësishëm për sa i përket numrit të mostrave dhe shpejtësisë së përsëritjes, siç është Aedes albopictus (mushkonja tigër).

Në këtë drejtim, asnjë ekzemplar i Aedes albopictus nuk është gjetur në vendin e grumbullimit të Aedes koreicus (Bergamo).

Si ndikon ndryshimi i klimës?

Zbulimi i Aedes koreicus në zonën para-alpine të Bergamos, veçanërisht në fund të sezonit veror, është konfirmim i mëtejshëm i përshtatjes së këtyre mushkonjave në kushte të caktuara klimatike dhe mjedisore. Gama e shpërndarjes së mushkonjave koreane me të vërtetë po zgjerohet, nën ndikimin e ngrohjes globale dhe tregtisë dhe udhëtimeve më të rënda ndërkombëtare në Evropë.

Aedes koreicus, çfarë patologjish mund të transmetojë?

Disa eksperimente laboratorike sugjerojnë që mushkonja koreane është një vektor potencial i patogjenëve, siç janë nematodat Dirofilaria immitis dhe Brugia malayi dhe viruset që shkaktojnë chikungunya dhe encefalit japonez.

 Sqarimi i disa aspekteve biologjike të mushkonjave koreane, siç janë zakonet e kafshimit, do të jetë thelbësor për të vlerësuar rrezikun e përhapjes së Aedes koreicus në shëndetin publik në Evropë.

Nga erdhi mushkonja koreane?

Karakteristikat morfologjike të popullsisë së Aedes koreicus të kapur në zonën e Bergamos janë të krahasueshme me ato tipike të popullsisë së ishullit Jeju (Koreja e Jugut) , nga e cila duket se rrjedhin shumica e popullsisë evropiane. Ky vëzhgim ngre pyetje në lidhje me futjen dhe zgjerimin e kësaj specie të huaj në Itali dhe, në përgjithësi, në Evropë.

Aeroporti Bergamo Orio al Serio

Aedes koreicus: mënyrat e mundshme të prezantimit në Itali

Një mënyrë e besueshme e prezantimit të zonës Alpine Lombard është shkëmbimi i mallrave dhe kalimi i njerëzve që bëhet në aeroportin ndërkombëtar të Orio al Serio, në provincën e Bergamos.

 Prania e një aeroporti ndërkombëtar është sugjeruar gjithashtu si një rrugë e mundshme për importimin e mushkonjave në rajonin e Ligurias.

 Përndryshe, Aedes koreicus mund të ishte futur në Bergamo nga zona të tjera të infektuara të Italisë. Duhet të theksohet se transporti rrugor në këtë rajon është shumë intensiv dhe hetimet e mëparshme kanë raportuar praninë e specieve në rrethet e afërta të Vicenza dhe Verona, në rajonin Veneto.

Cilat zona do të kolonizohen në të ardhmen?

Modelet e shpërndarjes parashikojnë që pjesë të luginave Po dhe Adige do të kolonizohen nga Aedes koreicus në dekadën e ardhshme për shkak të pranisë së rrugëve tregtare.

Meqenëse masat e kontrollit për çrrënjosjen e kësaj specie nuk janë zbatuar ende, monitorimi i kujdesshëm mund të na lejojë të rindërtojmë dhe ndjekim rrugët e shpërndarjes së kësaj specie të huaj, dhe për këtë arsye të planifikojmë ndërhyrje të synuara që synojnë frenimin e përhapjes së tij.

Si përfundim, duhet theksuar prania e mushkonjave koreane në zonën e Bergamos, e cila konfirmon përhapjen e shpejtë të kësaj specie në këtë zonë dhe ngre shqetësime për rolin e saj të mundshëm si një vektor sëmundjesh në zonën e Alpeve./ Burimi: BioMedicaCue | Përktheu: GOTA NEWS ALBANIA


TË NGJASHME